Aktuelno Društvo Sandžak Sjenica Tutin

Predstavnici BNV-a posjetili Tutin i Sjenicu i podijelili udžbenike srednjoškolcima u nastavi na bosanskom jeziku

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća danas su završili posjete srednjim školama u Sandžaku u kojima se izvodi nastava na bosanskom jeziku u okviru kojih se školama dijele besplatni udžbenici.

Besplatni udžbenici danas su podijeljeni Gimnaziji i Tehničko-poljoprivrednoj školi u Sjenici. Direktori ovih srednjih škola su izrazili zahvalnost na donaciji u nadi da će se podrška nastavi na bosanskom jeziku nastaviti i u budućnosti.

Besplatni udžbenici juće su podijeljeni Gimnaziji u Tutinu koja je prva srednja škola u Sandžaku u kojoj je počela nastava na bosanskom jeziku, a u pondjeljak besplatne udžbenike su dobili učenisi trećih razreda Ekonomsko-trgovinske i Tehničke škole u Novom Pazaru.

Školama su u prethodnim danima podijeljene besplatne Čitanke za bosanski jezik za treći razred gimnazija i srednjih stručnih škola, a nabavku udžbenika je finansirala Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

– Delegacija BNV-a posjetila Sjenicu

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća ranije dana je, na čelu sa predsjednicom Jasminom Curić posjetila Sjenicu i tom prilikom se srela sa rukovodstvom ove sandžačke opštine.

“Na sastanku je bilo riječi o boljoj koordinaciji između opštine i Bošnjačkog nacionalnog vijeća, nastavi na bosanskom jeziku, zaštiti bošnjačke kulture, službenoj upotrebi bosanskog jezika i pisma u Sjenici te planovima za unaprjeđenje prava Bošnjaka u ovoj opštini. Predsjednik opštine Hazbo Mujović je izrazio zadovoljstvo posjetom te u razgovoru istakao značaj Bošnjačkog nacionalnog vijeća za sveukupni položaj i status Bošnjaka Sandžaka”, saopšteno je iz predstvničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

U delegaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća, pored predsjednice Curić bili su i potpredsjednik zadužen za oblast obrazovanja na bosanskom jeziku, Sait Kačapor, članica Izvršnog odbora Minela Kalender i sekretar Vijeća Mirza Hajdinović.

Današnji sastanak je organizovan u skladu sa Sporazumom o saradnji između Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Opštine Sjenica iz avgusta 2018. godine kojim je međusobna saradnja definisana u oblastima od značaja za Bošnjake.

– Tutin primjer opšte prakse za ostvarivanje prava Bošnjaka

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća juče je posjetila Tutin i tom prilikom se srela sa rukovodstvom ove sandžačke opštine.

Na sastanku je bilo riječi o boljoj koordinaciji između opštine i Bošnjačkog nacionalnog vijeća, nastavi na bosanskom jeziku, službenoj upotrebi bosanskog jezika i pisma u Tutinu, te planovima za unaprjeđenje prava Bošnjaka u ovoj opštini.

„Opština Tutin može biti primjer dobre prakse, kako jedna opština može da se postavi u procesu ostvarivanja prava Bošnjaka”, istakla je predsjednica Curić na sastanku.

Predsjednik opštine Tutin Kenan Hot je izrazio zadovoljstvo posjetom te u razgovoru istakao značaj institucije Bošnjačkog nacionalnog vijeća za sveukupni položaj i status Bošnjaka Sandžaka.

I ovaj sastanak je organizovan u skladu sa Sporazumom o saradnji između Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Opštine Tutin iz jula 2018. godine kojim je međusobna saradnja definisana u oblastima od značaja za Bošnjake.

Povezane vijesti