Aktuelno Crna Gora Plav Sandžak

Premijer Crne Gore Duško Marković u Plavu: Ovdje ćemo raditi na kapitalnim infrastrukturnim projektima

Vlada Crne Gore obezbijedila je milion eura više iz državnog budžeta za opštinu Plav za 2019. godinu, kazao je predsjednik crnogorske Vlade Duško Marković na sastanku sa lokalnim rukovodstvom te opštine tokom jučerašnje posjete.

“Došao sam u Plav da bismo mijenjali stvari na bolje i da bi Plavljani osjetili benefite Vladine politike regionalnog razvoja”, kazao je predsjednik Marković.

Premijer je ukazao na važnost stabilizacije lokalnih javnih finansija, ali i ukazao na izdašnu podršku Vlade kako kroz direktnu budžetsku podršku tako i kroz investicije iz Kapitalnog budžeta, koji je najveći od obnove nezavisnosti Crne Gore. Takođe, premijer je saopštio da sjever može očekivati značajne benefite i od programa ekonomskog državljanstva od kojeg će sredstva biti korišćena za izgradnju infrastrukture u opštinama na sjeveru.

Na sastanku je saopšteno da su u toku brojni infrastrukturni projekti vrijedni preko 1,5 miliona eura, a posebno su važni milion eura vrijednih projekti dječijeg igrališta i sportskih terena, kao i rekonstrukcija škole u Vojnom selu.

Crnogorski premijer je na kraju posjete rekao da građani Plava treba da osjete benefite dinamičnog razvoja Crne Gore u posljednje dvije godine.

“Ovdje ćemo raditi na kapitalnim infrastrukturnim projektima, kao i na projektima komunalne i društvene infrastrukture. Radiće se i na ulicama i centru Plava, radiće se na izgradnji sportskog terena za mlađe kategorije, pokrenućemo izgradnju doma starih, stambene zgrade za zaposlene u prosvjeti. Istovremeno smo danas definisali dogovor i pristup kako i na koji način da počnemo rekonstrukciju i gradnju novog puta od Plava prema Bogićevici, koji će Plav otvoriti prema Kosovu, odnosno prema dvomilionskom tržištu o čemu je na sastanku govorio i predsjednik opštine”, naveo je premijer Marković.

Prema njego im riječima u ovoj godini će imati projekat, a sljedeće godine će početi radove na tom kapitalnom infrastrukturnom projektu.
Istovremeno, kako je kazao, čim se stvore vremenski uslovi nastaviće se rekonstrukciju puta Plav – Vojno selo – Gusinje, te da da se brzo kreće sa rekonstrukcijom puta Podgorica – Dinoša – Zatrijebačka. To je put od 11 miliona eura vrijednosti koji će takođe skratiti put od Plava do Podgorice za oko 120 km.

Program ekonomskog državljanstva i formiranja fonda za manje razvijena područja za Sjever je prema riječima Markovića nešto što treba ovdje da se pokrene, to obuhvata rješavanje pitanja Plavskog jezera.

“To je velika investicija i veliki projekat. Studija je završena. Ove godine krećemo u izradu idejnog rješenja odnosno projekta za njegovu sanaciju, a u sljedećoj godini biće konkretan novac za početak realizacije toga projekta. Vlada je već kroz izmjene zakonodavnog okvira ovogodišnji budžet opštine Plav popravila sa preko milion eura. To je veliki podsticaj. Kada riješimo ova otvorena pitanja iz prethodnog perioda opština Plav će imati jednako dobre prilike kao što ih imaju Podgorica, Tivat ili svaka druga opština. Odlazim iz opštine Plav ohrabren motivom i željom rukovodstva na čijem je čelu gospodin Mirsad (Barjaktarević) da se ovim pitanjima pozabavimo na odgovoran i sadržajan način ne potcjenjujući ni jedan problem, ali vjerujući u mogućnosti koje stoje pred nama”, zaključio je predsjednik Vlade Crne Gore.

Istaknut je značaj puteva Plav – Dečani, Plav – Bogićevica, kao i putnog pravca od Podgorice preko Dinoše do Cijevne Zatrijebačke koji će približiti Plav centralnom i južnom dijelu države, a koji je vrijedan 11 miliona eura.

Zajednički je konstatovan značaj revitalizacije i zaštite Plavskog jezera bez kojeg se Plav ne može razvijati i iskoristiti svoje potencijale.

Predsjednik opstine Plav Mirsad Barjaktarević je izrazio zadovoljstvo posjetom, i pozitivno ocijenio ukupni doprinos predsjednika Vlade razvoju sjevera.

“Vi ste prijatelj svih nas u lokalnim samoupravama i borac za razvoj Sjevera”, kazao je predsjednik Skupštine opstine Plav Šefket Jevrić.

Foto: Vlada Crne Gore

Povezane vijesti