Aktuelno Crna Gora Rožaje

Premijer Crne Gore Duško Marković u Rožajama: Vlada ulaže u ovaj kraj

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković boravio je u ponedjeljak u radnoj posjeti Opštini Rožaje gdje se sastao sa opštinskim rukovodstvom i položio kamen-temeljac za dječji vrtić vrijedan obišao radove na izgradnji gradske pijace, obilaznice oko Rožaja i lokaciju budućeg zimskog turističkog centra Štedim – Hajla.

Marković je zajedno sa ministrom prosvjete Damirom Šehovićem, direktorom Uprave javnih radova Rešadom Nuhodžićem i predsjednikom opštine Rožaje Ejupom Nurkovićem položio kamen-temeljac za dječji vrtić za koji je Vlada Crne Gore izdvojila 1,5 miliona eura.

Premijer Crne Gore Marković je saopštio da se ova investicija uklapa u ukupne Vladine politike koje se tiču obrazovne i školske infrastrukture i naglasi da je trideset pet miliona eura Vlada obezbijedila za gradnju novih vrtića u Crnoj Gori.

“Ove godine počinjemo gradnju četiri nova vrtića. Dakle, nikada se više ovoliko novca nije ulagalo u gradnju vrtića koji se podudara sa politikom Vlade i resornog ministarstva da što više djece obuhvatimo vrtićima i na taj način stvorimo temeljnu obrazovnu bazu za njihovo dalje školovanje kroz osnovno, srednje školovanje i naravno visoko. Obrazovanje je nešto što je potrebno Crnoj Gori. Kvalitet tog obrazovanja je cilj Ministarstva i ove Vlade i izradnja neophodne školske infrastrukture je ključ za taj uspjeh“, naveo je Marković.

U vrtiću površine 1.120 m² biće mjesta za 100 mališana.

Nekadašnji objekti vrtića, koji su bili stari oko sedam decenija, srušeni su, a umjesto njih biće podignuto moderno zdanje koje će imati devet prostorija namijenjenih za dnevni boravak djece: četiri za jaslice, prostorije za vaspitače, kuhinju, administrativni blok, multifunkcionalni prostor sa garderoberima, višenamjensku salu i ostale prateće sadržaje.

Rok za završetak radova, koje izvodi rožajska kompanija „Tofi“, je 12 mjeseci.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković obišao je danas lokaciju budućeg ski centra Štedim – Hajla u Opštini Rožaje i tom prilikom poručio da Vlada ulaže velika sredstva u razvoj infrastrukture posebno u Sjevernom regionu zemlje, da Rožaje u tom smislu zauzima jedno od centralnih mjesta i da je uvjeren da svaki građanin Rožaja danas vidi šta Vlada i lokalna samouprava rade.

„Vlada snažno ulaže u razvoj infrastrukture posebno u Sjevernom regionu jer na Sjeveru imamo više od 50 odsto razvojnog potencijala i neophodno je da taj potencijal stavimo u funkciju razvoja i boljeg života građana. U tom smislu Rožaje zauzima jedno od centralnih mjesta“, rekao je crnogorski premijer. Dodao je da danas u Rožajama imamo zaključen ugovor vrijedan 13,5 miliona eura za gradnju žičare na Hajli.

Gradi se prilazni put ka skijalištu vrijedan pet miliona eura, u fazi je izrada završne dionice.Još ranije je raspisan tender za izradu projektne dokumentacije i izvođenje radova za ski žičaru i ski staze na lokalitetu Štedim – Hajla. Izabrana je firma „Strukom“ iz Bosne i Hercegovine. Vrijednost radova je 9 miliona eura.

– Obilaznica i Gradska pijaca – projekti koji su u toku

Premijer je obišao o radove na obilaznici oko Rožaja dugoj 2,5 km sa dva tunela i dva mosta. Rekao je da će ta saobraćajnica, kada bude puštena u promet, značajno unaprijediti saobraćajni i ukupni komfor centra Rožaja. „Vrijednost radova je oko 20 miliona eura, i očekujemo da svi radovi budu završeni iduće godine“, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Gradilište Gradske pijace koje je premijer danas obišao, uz dječji vrtić za koji je danas položio kamen-temeljac i sportska sala za potrebe Gimnazije i Srednje stručne škole čine ukupni iznos investicija od više od 20 miliona eura. „Vjerujem da svaki građanin Rožaja danas vidi šta Vlada i lokalna samouprava rade. Vjerujemo da će to otvoriti nova radna mjesta i nove prilike za mlade ljude i učiniti život u Rožajama kvalitetnijim“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Sa premijerom u posjeti Rožajama boravili su potpredsjednik Vlade Rafet Husović i ministri prosjvete Damir Šehović i saobraćaja i pomorstva Osman Nurković te direktori Uprave javnih radova Rešad Nuhodžić, Uprave za inspekcijske poslove Alija Košuta i Uprave za saobraćaj Savo Parača.

Foto: S. Matić-Vlada R. Crne Gore

Povezane vijesti