23 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Vremeplov

Prije 16 godina ubijen odbornički kandidat SDA Sandžaka Ruždija Durević, motiv i nalogodavci zločina do danas ostali nepoznati

Na današnji dan, 10. septembra 2006. godine, prije 16 godina, na biračkom mjestu u Novom Pazaru, ubijen je odbornički kandidat Liste za Sandžak (SDA Sandžaka) Ruždija Durević. Ovaj događaj ostaće upamćen i po tome što je tadašnja TV B92 poslala posebnu opremu i ljudstvo za izvještavanje sa vanrednih lokalnih izbora, a nakon ubistva Durevića objavila da je ubijen odbornički kandidat Sandžačke demokratske partije (SDP) Rasima Ljajića.

Durević je ubijen u pucnjavi na biračkom mjestu broj 74 u krugu AD “Razvitak”, a njegov bratanac Sulejman Durević je ranjen. To ubistvo je do danas ostalo misterija, a motiv i nalogodavci ubistva do danas javnosti nisu predočeni.

Za ubistvo Durevića, koji je na dan tragedije imao 40 godina, u septembru 2007. godine, osuđen je Ertan Gegić iz Novog Pazara na 15 godina zatvora.

Kao drugooptuženog Vijeće tada Okružnog suda u Novom Pazaru kojim je predsjedavao tadašnji sudija Dragiša Radisavljević osudilo je Enesa Derdemeza i trećeoptuženog Seada Papića, kao učesnike u istom događaju, na po godinu dana zatvora zbog izazivanja opšte opasnosti. Sva trojica okrivljenih osuđena su i na po tri mjeseca zatvora zbog nedozvoljenog držanja i nošenja oružja.

Ni jedan od osuđenih nije priznao krivicu, a sva trojica su bili aktivisti Sandžačke demokratske partije (SDP) Rasima Ljajića.

Dan nakon ubistva na trgu u centru grada više hiljada ljudi je prisutvovalo dženazi ubijenom Dureviću.

Ovaj tragični događaj je do danas ostavio nedoumice i misteriju, okarakterisan je kao “politički motivisano ubistvo”, ali na sudu o tome nije bilo riječi.

Trećeoptuženi Sead Papić pod nerazjašnjenim okolnostima stradao je 2009. godine je u saobraćajnoj nesreći kod Ulcinja, vozeći motocikl. Iz vatrenog oružja, nakon svađe u kafani, 2008. godine u Novom Pazaru, ubijen je Senad Dolovac koji u sudskom postupku za ubistvo Durevića bio svjedok odbrane. Dolovac je istovremeno važio za pripadnika obezbjeđenja stranke SDP i često je viđan u blizini tadašnjeg ministra Rasima Ljajića.

Osuđeni Ertan Gegić tokom suđenja i kasnije tokom izdržavanja zatvorske kazne negirao da je ubio Ruždiju Durevića.

Njegov otac, Feriz Gegić u više navrata, preko noscioca tužilačkih i sudijskih funkcija, ali i obraćanjem medijima, je pokušavao da dokaže nevinost svog sina i pokrene ponovni sudski postupak, ali nije uspio.

– Očevidac ubistva ostao anoniman i za državne organe

On je 2011. godine za TV Universa izjavio da je preko svjedoka, očevica, pokušao da dokaže ko je pravi ubica Ruždije Durevića, ali da je za širu javnost, radi lične sigurnosti, očevidac odlučio osatiti anoniman.

“Radi se o starijoj ženi koja se tog dana našla na mjestu zločina. Također, bitno je istaći da je svojevoljno odlučila progovoriti za medije, jer je u Novopazarskom sudu i drugim državnim institucijama naišla na zatvorena vrata, čak su je izbacivali iz kancelarija uz prijetnje i različite izgovore.

Kako je objavio ovaj lokalni medij svjedok ubistva, koji želi ostati anoniman, mislio je da prava osoba leži u zatvoru. Sasvim slučajno je prilikom boravka u Novopazarskoj banji, u kojoj je boravila iz zdravstvenih razloga, od cimerice, saznala koja je osoba osuđena za taj zločin.

Ovom političkom ubistvu prethodila je višemjesečna kampanja širenja govora mržnje.

Ostaće upamćeno da je, prema izjavama očevidaca, rahmetli Ruždija Durević, dva dana prije nego će biti ubijen, reagirao na “političku hutbu” pročitanu u Svojborskoj i gotovo svim džamijama u Novom Pazaru, po naloguu tadašnjeg rukovodstva Mešihata IZ-e, a u kojoj je SDA Sandžaka, uz upotrebu riječi koje do tada nisu korišćene u vokabularu imama sa minbera, optužena za organizirano skrnavljenje prostorija zgrade Fakulteta za islamske studije ( tada bila u postupku restauracije).

Tadašnji muftija sandžački Muamer Zukorlić je za Danas potvrdio Islamska zajednica nije odobrila klanjanje njegove dženaze na trgu. “Prema njegovoj ocjeni reč je o političkom činu”, objavio ja tada list Danas.

Gegić izašao iz zatvora, Derdemez živi u Holandiji

Osuđeni Ertan Gegić je nakon skoro 13 i po godina provedenih u zatvoru, uz 2 dvije godine uslova, izašao na slobodu. Enes Derdemez je nakon odležane zatvorske kazne otišau u Holandiju, gdje i dalje živi, ali i često dolazi u Novi Pazar, saznaje redakcija SNews-a.

Za Seada Papića sa Hadžeta, stradalog pod nerazjašnjenim okolnostima u saobraćajnoj nesreći, tokom suđenja je ostalo upamćeo da su kod njega, nakon ubistva pronađene rukaviće korišćene tokom upotrebe vatrenog oružja.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: