Aktuelno Regija

Prije 20 godina 50.000 vojnika iz 39 zemalja ušlo na Kosovo

U glavnom štabu KFOR-a u Prištini obilježeno je 20 godina od ulaska NATO snaga i vojnika zemalja partnera na Kosovo. Kfor će nastaviti da garantuje sigurnost i slobodu kretanja svim zajednicama, poručiju iz ove misije, objavila je RTK2.

KFOR – 20th commemoration

20 Years of KFORUnited in Commitment.

Gepostet von Kosovo Force – KFOR am Montag, 10. Juni 2019

Navršilo se 20 godina od ulaska blizu 50.000 vojnika iz 39 zemalja na Kosovo. U skladu sa mandatom Ujedinjenih nacija i Rezolucije 1244, Kfor je doprinio sigurnosti i slobodi kretanja za sve i nastaviće da to čini i u budućnosti, poručio je komandant ovih snaga Lorenco D’Adario.

“Kao rezultat svega toga, Kosovo je danas potpuno drugačije u odnosu na prije 20 godina. Taj napredak je imao svoju cijenu. Tokom tih godina više od 200 vojnika KFOR-a izgubilo je život. Mi smo spremni da i dalje budemo u službi građana, na nepristrasan način i da ostanemo na putu ogromnog napretka koji smo postigli“, dodao je D’Adario.

Kfor je najveća NATO operacija u Evropi. Tokom 20 godina u borbenim i neborbenim aktivnostima život je izgubilo 213 vojnika iz 28 zemalja.

“Njihova žrtva je predstavljala najvažniji doprinos jednom od najvećih NATO-a dostignuća još od Hladnog rata. To je bila pomoć ponovnom uspostavljanju mira i bezbjednosti na čitavom Balkanu, u vrijeme kada je povratak sukobima djelovao neizbježno. Zajedno smo posvjećeni evropskoj sigurnosti i promociji mira u Evropi i šire“, poručio je komandant združenih snaga NATO u Napulju admiral James Fogo.

Nakon komemoracije poginulim vojnicima, admiral Fogo i genaral-major D’Adario održali su konferenciju za novinare. Rečeno je da nije u planu smanjenje broja vojnika KFOR-a, da je eventualno članstvo Kosova u NATO političko pitanje, dok su pohvalili saradnju sa Vojskom Srbije.

“Naš posao je da ispunimo obaveze proistekle iz Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a. Zato nam je potrebna prekogranična saranja. Prije otprilike mjesec dana, razgovarao sam o bezbejdnosnoj situaciji na Balkanu sa generalom (Milanom) Mojsilovićem, koji je kao što znate novi načelnik Generalštaba Vojske Srbije. Nastavićemo da sarađujemo sa svima“, dodao je admiral Fogo.

Komemoraciji su prisustvovali predsjednik Kosova Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj, čelnici međunarodnih misija na Kosovu i ambasadori. Povodom godišnjice misije, admiral Fogo uručio je ordenje najboljim oficirima KFOR-a.

Izvor: RTK2, Foto:@HashimThaciOfficial

Povezane vijesti