Aktuelno Društvo Novi Pazar

Probni balon za “gej paradu” u Novom Pazaru

LGBT aktivisti koji su za danas bili prijavili održavanje skupa u Novom Pazaru odustali su, potvrđeno je za SNews iz policijskih izvora.

U Novom Pazaru je danas nekoliko desetina mladih ljudi protestovalo protiv održavanja šetnje homoseksualaca, odnosno LGBT aktivista.

Protest je organizovan neformalno, nakon što se prethodnih dana na društvenim mrežama pojavila informacija da je u Novom Pazaru prijavljeno održavanje “gej parade”.

Okupljeni na pješačkoj zoni i kod sebilja su pjevali navijačke pjesme i uzvikivali “neće šetati” i “gej parada ponos Beograda”.

E NECE SETAT

Gepostet von Cajevic Farko am Montag, 2. September 2019

Tokom protesta nije bio istaknut nikakav transparent niti obilježje, a u novopazarskoj javnosti je, uz osude ovakvog skupa, način na koji je najavljeno održavanje “gej parade”, prokomentarisan kao “probni balon”.

“Ovo je danas bila proba, trebao je narod masovno da izađe i digne glas. Nažalost sljedeći pu će proći”, poručio je učesnik protesta I.M.

U vezi održavanja ovakvog skupa u najvećem sandžačkom gradu nisu upoznate NVO i organizacije koje se bavez zaštitom ljudskih prava u Novom Pazaru.

Iz policijskih izvora je nezvanično rečeno da je organiztaroima šetnje, LGBT aktivistima, predočeno da ne postoje uslovi za održavanje takvog skupa u Novom Pazaru, nakon čega su oni odustali od javnog skupa.

“Za danas nisu bili planirani nikakvi javni skupovi. Oni koji su su bili zakazali skup su odustali”, rečeno je za naš portal.

Prema nezvaničnim informacijama “šetnju” u Novom Pazaru su prijavili, a potom odustali LGBT aktivisti koji su juče u Kragujevcu održali javni skup tog tipa.

– Održana prva šetnja u Kragujevcu, najavljena za 8. septembar u Sarajevu

List Danas je objavio da je prva „prajd“ šetnja u Kragujevcu održana juče u centru tog grada, a događaj nije bio najavljen pa ga mediji nisu zabilježili.

LGBT aktivista Aleksandar Savić je na svom Tviter nalogu objavio fotografiju na kojoj se vidi kako nekolicina mladih nosi transparent na kojem piše „Ne odričem se Kragujevca“, a neki su nosili i zastave duginih boja.

Foto: Aleksandar Savić, twitter

„Prošetali kroz Kragujevac! Vidimo se 15. septembra u Beogradu!“, objavio je Savić na Tviteru, prenosi Danas.

Beogradska „Nedelja ponosa“ održava se od 9. do 15. septembra i završiće se šetnjom i paradom pod sloganom „Ne odričem se“.

Prva “gej parada”, odnosno javni skup LGBT osoba u Bosni i Herecegovinni najavljen je za 8. septembar, u Sarajevu, pod sloganom “Ima izać”.

Povezane vijesti