Aktuelno Društvo Novi Pazar

Proglašena vanrednu situaciju na teritoriji grada Novog Pazara

Nakon obilaska terena i utvrđivanja visokog vodostaja reke Reške, Gradski štab proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji grada Novog Pazara.

Ocenjujući da je vodostaj rijeke Raške najveći još od poplave 1979. gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac je kazao da su zbog povećanog vodostaja ugrožena lijeva i desna obala rijeke Raške.

“Sve ekipe su na terenu, sve mašine javnih preduzeća i privatnika su angažovane, dežuraju, naročito pored mostova. Zahvaljujem se svim privatnicima koji su se angažovali da kako bi zaštitili imovinu naših građana, a mi ćemo se potruditi da saniramo nastalu štetu”, rekao je Biševac, saopšteno je iz Gradske uprave Novog Pazara.

Kako je saopšteno u ovom trenutku raspoređeno je 750 vreća sa pijeskom. Prerađene vode ispravne za piće još uvek ima u dovoljnoj mjeri.

Direktor “Direkcije za izradnju”, Mujo Šaćirović kazao je da su jutros tri rijeke imale povećan vodostaj i da su se izlile, posebno rijeke Trnava i Jošanica i to u dijelovima koji su standardno na udaru prethodnih godina.

“Mi intezivno radimo i nadamo se da će ove godine početi sa korićenjem Banjske i Trnavske rijeke. Rijeka Raška je imala najozbiljnija izlivanja uglavnom izazvana ljudskim faktorom. Trenutno nema veće materijalne štete. Radi se procena daljih radova na odbrani, ali razmišljamo i o sanaciji.

– Epidemiološka situacija nestabilna, izlile se fekalije

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru, dr Šefadil Spahić rekao je da su preuzete sve mjere predviđene u ovakvoj situaciji.

“Izvršili smo vanredni epidemiološki nadzor i konstantovano da je situacija nestabilna iz razloga što je došlo do izlivanja fekalija. Apelujemo na građane da preduzmu sve mjere za održavanje lične higijene. Voda za piće je bakteriološki i hemijski ispravna. Kada dođe do čišćenja ulica, naše ekipe su u pripravnosti i izvršiće dezinfekciju”, rekao je dr Spahić.

Povezane vijesti