Aktuelno Sandžak

Proslavljen Dan bošnjačke nacionalne zastave: Bošnjaci nikada jači nego danas

Svečanom sjednicom na kojoj je kao poseban gost prisustvovao bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović i podizanjem zastave na jarbol Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) proslavilo je večeras 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave.

Uz svečani program i obraćanjem zvaničnika obilježen je jedan od četiri blagdana Bošnjaka u Srbiji.

Džaferović je poručio da će kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine učiniti sve, što bude bilo moguće, da Bošnjaci u svim zemljama u kojima žive konzumiraju sva prava koja im pripadaju, te očuvaju i razvijaju svoj nacionalni identitet, jezik, kulturu i tradiciju i budu ravnopravni sa svakim građaninom države u kojoj žive.

“Naš cilj je da Bošnjaci izvan Bosne i Hercegovine, na području na kojem su autohtono stanovništvo, ostvaruju sva prava koja im pripadaju. Želimo da kroz dijalog sa drugim narodimo čuvamo stabilnost i gradimo odnose na međusobnom uvažavanju, kao što želimo da naša država Bosna i Hercegovina, sa susjednim državama gradi takve odnose”, poručio je Džaferović.

Bošnjački član predsjedništva BiH je pozvao Bošnjake da se ujedinjuju oko temeljnih nacionalnih interesa, bez obzira, kako je naglasio, na ideološke, stranačeke i ine razlike.

“Nemamo taj luksusz da budemo razjedinjeni. nažalost imamo dosta loših iskustava u tom smislu, i u Bosni i Hercegovini ali i ovdje na Sandžaku. Naša razjedinjenost koja je, nažalost, dotirana iz centara moći koji nam ne žele dobro, naša je najveća slabost. Pozivam vas da se prevaziđemo sve razlike i ega i da se okrenemo ostvarivanju zajedničkog cilja – jakoj državi Bosni i Hercegovini i organiziranim Bošnjacima u svim zemljama u kojima živimo. To je naša generacijska obaveza, dug prema onima koji su položili živote da bi smo živjeli u slobodi, ali i zalog za budućnost naše djece i generacija koje dolaze” rekao je.

– Bošnjaci nikada jači nego danas

Bošnjački lider je poručio da se danas bez Bošnjaka u regiji ne može voditi nikakv proces niti donositi bilo kakve odluke, ni u Bosni i Hercegovini,ali ni u regionalnom kontekstu.

Bošnjački zvaničnik iz Sarajeva je u Novom Pazaru naglasio da Bošnjaci nikada nisu bili jači nego što su danas.

“Odgovorno vam tvrdim da nikada nismo bili jači nego što smo danas. Upravo to smeta onima koji bi najradije da se pretvaraju da nas nema, ali šta da im radimo? Neka se navikavaju da smo tu. Da znamo ko smo, šta smo, šta želimo”, poručio je Džaferović i podvukao da Bošnjaci moraju da vode mudru i odgovornu politiku ali i da se tako ponašaju u svim zemljama u kojima žive.

“Neki bi jedva dočekali da i mi povučemo pogrešan potez, da im tim potezom ili pogrešnim izjavama damo svojevrsno opravdanje za ono što pokušavaju”, podvukao je i dodao “ništa ne krijemo, želimo mir, stabilnost i ekonomski razvoj. Mirnu i stabilnu Bosnu i hercegovinu, članicu EU i NATO”.

Prema njegovim riječima, uz zaštitu nacionalnog identiteta, kulture, vjere i tradicije potrebno je infrastrukturno ojačati regiju Sandžak, ali i da Bošnjaci, bez obzira gdje žive, ostvaruju prava koja im pripadaju sa ustavima država, te u skladu sa međunarodnim konvencijama, ta prava im pripadaju i niko nema pravo da ih uskraćuje.

“Vi ovdje u Sandžaku i cijeloj Srbiji, izborili ste se za mnoga prava koja vam pripadaju. Za ostvarenje nekih od njih potrebno je učiniti dodatne napore. Uz zaštitu bošnjačkog identiteta, jezika, kulture, vjere i tradicije, potrebno je infrastrukturno i ekonomski ojačati ovu regiju. Očekujem da će vlasti u Beogradu izaći u susret vašim opravdanim zahtjevima, to im je obaveza, kao i da se poštuje nacionalna zastupljenost u javnim službama prilikom zapošljavanja, da se poštuje jednako pravo na makar približnu infrastrukturu u svim područjima.

On je poručio da je neophodno da se sve učini na vraćanju povjerenja između Srba i Bošnjaka ali i između Bosne i Hercegovine i Srbije.

“Vraćanje povjerenja i bolja saradnja može se graditi isključivo na istini, pravdi, ravnopravnim osnovama i međusobnom uvažavanju. O ostvarivanju prava Bošnjaka u svakoj od država regije i mi iz Bosne i Hercegovine ćemo intenzivnije povesti računa. Budite uvjereni da će se naš glas itekako čuti, kako kroz nacionalne institucije tako i kroz institucije države Bosne i Hercegovine.

– Konsenzus oko identitetskih pitanja

Na svečanoj sjednici su pored vijećnika iz sve tri liste prisustvovali su i predstavnici Nacionalnog savjeta Albanaca iz Peševske doline, javne ličnosti iz regije, predstavnici civilnog sektora, predsjednici opština i članovi obora i saradnici.

Predsjednik Vijeća Esad Džudo je ukazao da su za Bošnjake Sandžaka ključni problemi neprocesirani zločini iz devedesetih i neuskađenost nacionalnog sastava u javnom sektoru ali da su pitanja kolektivnih nacionalnih prava demonstracija konsenzusa i dogovora sandžačkih Bošnjaka.

“Oko dva pitanja pokušavamo da nađemo konsenzus, oko ustavno-pravnih pitana Bošnjaka u Srbiji i ustavno pravnog položaja Sandžaka kao regionalne samouprave, historijske, tradicionalne kulturalističke oblasti. Identitetska pitanja su nešto oko kojih ima apsolutni koncenzus, i oko grba, zastave i himne sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji. Oko bosanskog jezika postoji apsolutni konsenzus”, istakao je Džudžo dodajući da van Novog Pazara i Sandžaka postoji percepcija da Bošjaci Sandžaka u ničemu ne umiju da se dogovore i ne mogu da stvaraju kompromis.

Džudžo je dodao i ponovio stav da sandžački Bošnjaci put za ostvarivanje svojih vide u četvorokutu između Beograda, Sarajevam, Ankare i Bruxellesa koji kako je rekao neće smanjiti spremnost Bošnjaka za ostvarivanje identitetskih prava.

Obilježavanju 11. maja, Dana nacionalne zastave bošnjaka po prvi put prisutvuje visoki zvaničnik iz Sarajeva. Džaferović, kako je lično potvrdio, takođe po prvi put boravi u Novom Pazaru. On je nakon podizanja zastave na jarbol sa Esadom Džudžom u pratnji zvaničnika BNV-a i lidera SDA Sandžaka Suleman Ugljanina klanjao akšam namaz, prošetao gradskim šetalištem i prisustvovao zajedničkim iftaru.

Dan bošnjačke nacionalne zastave, kao i ostali bošnjački nacionalni blagdani utvrđeni su Odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća na III. redovnoj sjednici Vijeća, održanoj u Novom Pazaru, 11. maja 2004. godine. Dan bošnjačke nacionalne zastave se slavi na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka (tada Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka).

Dan bošnjačke nacionalne zastave takođe se obilježava kao blagdan Bošnjaka u Crnoj Gori.

Povezane vijesti