Aktuelno Društvo Srbija

Protesti u Beogradu: Vučić ne može da izađe iz Predsjedništva Srbije

Na poziv lidera opozicije Srbije nekoliko hiljada građana okupilo se danas u podnevnim satima ispred zgrade Predsjedništva Srbije u centru Beograda. Protesti i dalje traju, demontarsnti su opkolili zgradu Predsjedništva Srbije  i ne dozviljavaju Aleksandar Vučićuću da izađe.

Demeostrante koji su došli na proteste dočekali su pripadnici policije u opremi za razbijanje demonstracija. Dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić držao konferenciju za novinare učesnici protesta su preskočili ili oborili zaštitinu ogradu i blokirali ulaze u taj objekat.

Predsjedništvo Srbije je okruženo sa najmanje dva kordona policije i građanima koji sprečavaju Vučića da izađe iz zgrade.

U Ulici kneza Miloša, na par stotina metara od mjesta protesta, došlo je do sukoba građana i policije, jer je policija bila blokirala kamion sa razglasom i nije dozvolila da bude postavljen ispred zgrade Predsedništva.

Kako je jeavio Radio Slobodna Evropa policija je tada na raskrsnici Ulica kneza Miloša i Ulice kralja Milana bacila suzavac.

– Vučić: Naišli su na tvrd orah

Govoreći o sinoćnjem upadu demonstranata u zgradu RTS-a, Vučić je poručio da država Srbija neće dozvoliti da se nasiljem ugrožava bilo ko.

“Naišli su na tvrd orah, naišli su na nekoga ko ih se uopšte ne plaši. Meta im nije RTS, meta sam ja zato što provodim nacionalnu konsolidaciju Srbije”, rekao je Vučić, objavila je RSE.

Ponovio je da će razgovarati sa građanima, ali ne i sa liderima opozicije koji učestvuju u protestima.

Vučić je lider Dveri Boška Obradovića nazvao fašistom, a druge lidere Saveza za Srbij, uDragana Đilasa i Vuka Jeremića, tajkunima.

Učesnici protesta su okružili zgradu Predsjedništva i na poziv lidera opozicije čekaju da im se obrati.

Tokom protesta sa kamio su se obraćali organizatori protesta “Jedan od pet miliona” i lideri opozicije. Mežu istaknutim zahtjevima su ostavke Aleksandra Vučića, predsjednice vlade Ane Brnabić, predsjednice parlamenata Maje Gojković i ostalih.

MUP Srbije je povodom protesta ispred zgrade Predsjedništva Srbije saopštio da je “nekolicina huligana predvođena jednim od lidera Saveza za Srbiju Boškom Obradovićem napala je pripadnike policije na uglu ulica kralja Milana i kneza Miloša u Beogradu”.

“Oni su fizički nasrnuli na pripadnike policije i pokušavaju da ih udare kamionom i probiju kordon”, naveo je MUP Srbije.

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanović najoštrije osuđujem fizički napad na pripadnike policije od strane lidera Saveza za Srbiju Dragana Đilasa, Boška Obradovića i njihovih sledbenika.

“Skandalozno je i nedopustivo to što Đilas i Obradović pokušavaju da svoju politiku sprovode fizičkim napadima na policijske službenike. Pozivam sve državne organe da bez odlaganja procesuiraju i kazne sve one koji su danas napali policijske službenike“, naveo je Stefanović.

Beogradski mediji su prenijeili da je između demonstranata bilo koškanja i da je policija bacila suzavac.

Foto: tw poceloje, #1od5miliona

Povezane vijesti