Aktuelno Društvo Srbija

Prva presuda za ubistvo novinara u Srbiji: Ćuruviju ubili prpadnici DB-a, osuđeni na 100 godina zatvora

Specijalni sud za organizovani kriminal u Beogradu donio je danas osuđujuću presudu visokim funkcionerima DB-a za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Ovo je prva presuda za ubistvo nekog novinara u Srbiji.

Dvadeset godina nakon ubistva i skoro četiri godine od početka suđenja, osuđeni su Radomir Marković na 30 godina zatvora, Milan Radonjić takođe na 30 godina, Ratko Romić na 20 i Miroslav Kurak, koji je u bjekstvu, isto na 20 godina.

Novinar i izdavač listova Dnevni telegraf i Evropljanin Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine, u vrijeme NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.

Zamjenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić je u završenoj riječi je rekao da je Ćuruvija mučenički stradao u borbi za istinu i bolju budućnos i za četvoricu optuženiih bivših pripadnika DB-a predložio maksimalne kazne od po 40 godina.

“Ćuruvija nije imao šanse da preživi, rekao je Mandić, navodeći da je tadašnja vlast videla u njemu opasnog protivnika”, prenijela je TV N1.

Odbrana optuženih je, kako se navodi u izvještaju sa suđenja, u završnoj riječi, tražila oslobađajuću presudu, smatrajući da Tužilaštvo nije dokazalo da su krivi, uz tvrdnju da je optužnica “plod mašte”.

Prvooptuženi, nekadašnji načelnik DB Radomir Marković je rekao da je postupak pokrenut kako bi se sve loše što se u tom periodu dešavalo pripisalo toj službi i tadašnjem predsedniku države Slobodanu Miloševiću.

Presuda koju je izreklo sudsko vijeće kojim predsjedava sudija Snežana Jovanović je prvostepena i na nju odbrana i tužilaštvo imaju pravo žalbe.

Tužilaštvo je navelo u optužnici da je Ćuruvija ubijen 11. aprila 1999, na Uskrs, iz niskih pobuda po nalogu NN lica iz najviših struktura vlasti. Kao motiv se navodi želja da se ograniči sloboda medija i očuva moć i vlast, čije je predstavnike Ćuruvija javno kritikovao.

Prvooptuženi Marković se nalazi na izdržavanju kazne zatvora od 40 godina, zbog kazni izrečenih u predmetima Ibarska magistrala i Budva, kada su izvedeni atentati na Vuka Draškovića, kao i u predmetu ubistva Ivana Stambolića.

Tužilaštvo tereti i nekadašnjeg šefa beogradskog centa DB Milana Radonjića i nekadašnje pripadnike te službe Ratka Romića i Miroslava Kuraka, kojem se sudi u odsustvu jer je u bjekstvu. Prema nezvaničnim informacijama, on je pre više godina otišao u Afriku i tamo organizovao lov na krupnu divljač.

Njih dvojica označeni su kao neposredni izvršioci, tako što su Ćuruviji prišli neopaženo s leđa u haustoru ispred zgrade gde je živeo. Kurak puca, tvrdi tužilaštvo, automatskim pištoljem sa metar i po razdaljine a zatim prilazi i puca ponovo u glavu Ćuruviji koji je pao na zemlju.

Optužnica je podignuta poslije iskaza u istrazi Milorada Ulemeka Legije, nekadašnjeg komandanta Jedinice za specijalne operacije (JSO), koji je u vezu sa zločinom doveo, prije svega, Markovića.

Tokom suđenja za ubistvo Ćuruvije saslušani su kao svjedoci brojni pripadnici DB koji su učestvovali tog dana u tajnom praćenju da bi se proverila tvrdnja Tužilaštva da ih je Radonjić angažovao mimo pravila, kako bi imao podatke o njegovom kretanju.

Oni, navodi Tužilaštvo, nisu znali da je namera Radonjića da podatke dostavi izvršiocima.

Veliki dio postupka protekao je u svedočenju tih i drugih pripadnika DB, ali je priličan dio njih tvrdio da ne mogu precizno da odgovore na pitanja jer je prošlo puno vremena pa se ne sjećaju.

– Vučić u vrijeme ubistva bio ministar informisanja

Završnicu suđenja obeležila je neizvesnost da li će moći da se koristi jedan od najvažnijih dokaza Tužilaštva, koje tvrdi da podaci sa baznih stanica mobilne telefonije ukazuju da su neposredni izvršioci ubistva bili na lokaciji gde je Ćuruvija ubijen i u to vreme.

Vijeće je, odlučujući o predlogu odbrane, izdvojilo dio tih traka ali ih je Apelacioni sud vratio u spise predmeta.

Sudsko vijeće nije prihvatilo prijedlog odbrane da se u sudnici kao svedoci pojave i političari iz državnog vrha, u vreme kada se zločin dogodio, među njima i tadašnji ministar informisanja Aleksandar Vučić.

Na prijedlog tužilaštva saslušan je kao svedok autor teksta u Ekspres politici Miroslav Marković, pod nazivom “Ćuruvija dočekao bombe”, objavljen u vreme NATO bombardovanja.

U njemu se pozivao na govor supruge Miloševića, Mire Marković održan prilikom osnivanja Komiteta Univerzitetske levice Jugoslavije.

U optužnici je detaljno opisano ekonomsko uništavanje Ćuruvijinih listova Dnevni telegraf i Evropljanin kažnjavanjem po tadašnjem Zakonu o informisanju, neposredno pred ubistvo, kao i dio prisluškivanih razgovora iz kojih se vide njegovi poslovni planovi i politički kontakti.

Izvor. TV N1, Slavko Ćuruvija fondacija

Povezane vijesti