Aktuelno Društvo Sandžak Sjenica

Prvi džuma-namaz nakon restauracije sjeničke Sultan Valide džamije (FOTO)

Uz prisustvo velikog broja vjernika u sjeničkoj Sultan Valide džamiji danas je klanjan prvi džuma-namaz nakon rekonstrukcije te džamije uz pomoć Turske agencije za razvoj i koordinaciju (TIKA), javlja Anadolu Agency (AA).

Džamija još nje zvanično otvorena za posjete već je za potrebe vjernika omogućeno da se u njoj obavljaju redovni namazi.

Vjernici ističu da su presrećni zbog toga, jer kako kažu, imaju restauriranu džamiju u potpunosti onako kako se baštini na tom području u posljednjih pet vijekova.

Govoreći o značaju džamija u životu muslimana imam Sultan Valide džamije Hazir ef. Dacić je podsjetio da one imaju ključnu ulogu u odgoju, obrazovanju i izgradnji ličnosti muslimana.

“Alahove džamije izgrađuju oni koji njega i onaj svijet vjeruju i koji se nikoga ne boje”, podsjetio je Dacić na kur’anski ajet ukazavši da džamije imaju ulogu na razvoj prosperitetne omladine i zdrave zajednice.

On je istakao da je Sultan Valide džamija impresivan i najveći objekat te vrste u okruženju, vakuf majke sultana Abdulaziza, supruge Mahmuda II.

Ačif Mahmutović (72), Sjeničak koji od svoje devete godine redovno obavlja namaze u Sultan Valide džamiji kaže da sretan što je džamija popriila ljepši izgled.

“Duša mi je ispunjena. Zahvaljujem se sa sveg srca što su nam podarili ovako lijepu džamiju. Neka Allah dž.š. nagradi svakog ko je ovo uradio, bogatstvo je vjerovanje u Boga”, poručio je Mahmutović.

Arheolog i poznavalac islamske kulture i umjetnosti iz Sjenice Mustafa Baltić je ističući zadovoljstvo što je već okončana restauracija sjeničke najpoznatije džamije je istakao da je njoj vraćena autentičnost u punom sjaju.

“Džamija je vraćena onoj ideji i onom duhu koji je nju i sagradio. TIKA je prema onom koji je i sagradio džamiju ispunila svoj hak (pravo). Kroz radove koji su izvedeni na vraćanju njenog osnovnog izgleda, u punom sjaju se vidi njena orignalnost. Uz skromne šare i kaligrafiju džamiji je vraćeno dostojanstvo koje joj pripada. Ona se sada s pravo može uvrstiti u grupu saladin džamija, onih koje su gradili najviši u društvu”, ocjenio je Baltić.

Džamija Pertevnihal Valide sultanije, poznata kao džamija “Sultanija Valida”, jedan je od dragulja Sjenice. Sagrađena je sredinom 19. vijeka kao zadužbina majke turskog 32. sultana i 111. islamskog halife Abdulaziza. Pored one u Sarajevu, ima status „carska“ ili „careva“, jer ju je gradila sultanova porodica specifična je i jedinstvena u graditeljskom smislu, jer ima kube (kupolu) bez stubova čiji je prečnik oko 15 metara.

Turska agencija za razvoj i koodrinaciju (TIKA) je u aprilu otopčela restauraciju Sultan valide džamije. Zbog potrebe vjernika omogućena je njena upotreba za vjersku službu.

Očekuje se da će njeno svečano otvoranje biti u septembru ove godine, te da će za sve za sve posjetioce ponovo biti, kulturna i turstička atrakcija.

Izvor: Anadolu Agency (AA)

Foto: Medin Halilović

Povezane vijesti