Aktuelno Društvo Srbija Zdravlje

Radovanović: Od posljedica koronavirusa preminulo više od 50.000 ljudi, četiri puta više umrlih od zvaničnog broja

Epidemiolog Zoran Radovanović ocjenio je da je broj preminulih od COVID-19 u Srbiji četiri puta veći od broja koje su objavile zdravstvene institucije, što bi značilo da je u Srbiji od posljedica koronavirusa preminulo više od 50.000, umjesto do sada zvanično prijavljenih 12.800 ljudi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Radovanović je za dnevni list “Nova” naveo da su nadležni “dozvolili bezumlje za Novu godinu” i da će to “skupo da košta” Srbiju.

Upozorio je da omikron soj koronavirusa “hara” u zemljama u kojima je znatno veći broj stanovnika vakcinisan nego u Srbiji, i naveo da je, ako se računaju svi građani, u Srbiji vakcinisano manje od 50 odsto ljudi, što je “veoma nisko” u odnosu na evropske zemlje.

Radovanović je naglasio da oni koji su primili samo dve doze vakcine sada imaju slabiji imunitet “i u opasnosti su”.

Rekao je da omikron “udara na pluća” što će prema njegovoj ocjeni doprinjeti da se pojavi veliki broj slučajeva pneumonije.

Radovanović je ocjenio da su se građani prošle godine štitili od COVID-19, i da ih je to spasilo i od gripa”, ali da ove zime “niko više ne vodi računa o mjerama, pa se virusi slobodno šire, razvijaju i mutiraju”.

Povezane vijesti