Aktuelno Politika Sandžak

Rahić: Mjesto predsjednika BNV-a trajno pripada većinskoj listi “Samoopredjeljenje”

Predstavnik liste “Vakat je” Esad Rahić izjavio je nakon današnje sjednice Bošnjačkog nacionalnog vijeća da je cilj te liste bošnjački narod, njegova dobrobit i budućnost i u tom pogledu će raditi i u narednim godinama.

Rahić je nakon današnje 4. sjednice najvišeg predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji poručio da “Bošnjačko nacionalno vijeće nastavlja sa radom, sa novim poletom, u nešto izmijenjenom sastavu i sa novim željama za uspješnim i kreativnim rezultatima”

On je naglasio da ta lista nikada nije imala niti će imati ambiciju na mjesto predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća i prihvata kao trajnu činjenicu da to mjesto pripada većinskoj listi “Samoopredjeljenje”.

“Ko će biti predsjednik ove krovne institucije o tome će odlučivati lista Samoopredjeljenje. I sada i u buduće to je stvar o kojoj će oni odlučivati. Principi djelovanj u okviru BNV-a su naša stvar, za nas i za budući rad BNV-a su veoma bitni i ti principi su dostavljeni listi Samoopredjeljenje”, istakao je Rahić dodajući da će trenutne razlike u mišljenjima u narednim mjesecima prevazići i da je listi “Vakat je” itekako stalo do ove institucije.

On je podvukao da je lista “Vakat je” tu kako bi Bošnjačko nacionalno vijeće postalo najkreativnija institucija u Republici Srbiji.

“Mi smo tu da svojim intelektualnim snagama pomognemo u radu ove institucije, uz čestitku novoj predsjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, u nama će imati imati iskrenog saveznika, savjetnika, partnera i snagu koja joj stoji na raspolaganje u postizanju što boljih rezultata ove institucije”, istakao je Rahić obraćajući se kao ovlašćeni predstavnik liste “Vakat je”.

Odgovarajući na pitanje da li će podržati inicijativu o specijalnom statusu za Sandžak Rahić je pročito principe koje su uputili prema listi Samoopredjeljenje.

Depolitizacija i departizacija Vijeća su, kako je naveo, prvi princip.

“Fokusiranje na one poslove koji su u nadležnosti Vijeća, kultura, informisanje, obrazovanje, službena upotreba jezika. Stalna komunikacija i saradnja sa svim državnim organima i institucijama, kao i savjetima ostalih nacionalnih manjina u cilju ostvarivanja prava Bošnjaka u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije i međunarodnim konvencijama”, predočio je Rahić.

Konsenzus o svim odlukama unutar Vijeća, kao i iznošenje u ime Vijeća u javnosti samo stavova i zaključaka koji su dogovoreni na njegovim zvaničnim organima su principi na koje insistira lista “Vakat je” u budućem radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

N a danas održanoj 4. sjednici Vijeća univerzitetsk profesorica sa liste Samoopredjeljenje Jasmina Baltić Curić izabrana je za predsjednicu Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.

Prethodno je sa mjesta predsjednika BNV-a smijenjen Esad Džudžo, sociolog iz Tutina koji je i ranije obavljao funkciju predsjednika Vijeća. Džudžo je ranije danas objavio da je podnio ostavku na mjesto vijećnika sa liste “Samoopredjeljenje”.

Bošnjačko nacionalno vijeće, kao tada Muslimansko nacionalno vijeća Sandžaka (MNVS) osnovano je 11. maja 1991. godine, a od 2003. djeluje kao Bošnjačko nacionalno vijeće.

Povezane vijesti