Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Raspisani izbori za reisu-l-ulemu IZ-e u Bosni i Hercegovini

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je u Sarajevu donio Odluku o raspisivanju izbora za reisu-l-ulemu, prema proceduri utvrđenoj Ustavom IZ u BiH i Pravilnikom o izboru reisu-l-uleme.

U okviru ove tačke donesene su odluke o imenovanju Komisije za provođenje izbora za reisu-l-ulemu i imenovanje Komisije za evidentiranje kandidata za ovu poziciju. U predstojećem periodu izbor reisu-l-uleme će se voditi prema procedurama koje su predviđene Ustavom, pravilnicima i drugi aktima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prenosi MINA, objavljeno je na zvaničnom sajtu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Sabora Safet Softić je ovim povodom sabornike upoznao sa predviđenom procedurom i naglasio da bi se u narednom periodu trebali evidentirati kandidati, čije će kandidature Sabor na svojoj sjednici 21. septembra 2019. godine verificirati, nakon čega će biti određen i termin sazivanja Izbornog tijela za izbor reisu-l-uleme kako je predviđeno Pravilnikom.

Softić je za sarajevske medije rekao nakon što se izbori proglase, možda neko od kandidata da istakne svoju kandidaturu.

“U svakom slučaju narednih mjesec dana će biti period kada će se kandidati kandidirati i pripremiti svoj program”, pojasnio je Softić, objavio je portal ins.ba.

On je pojasnio da će zborno tijel biti sazvano za dan kada bude izbor novog reisu-l-uleme i biti identično kao 2012. godine, dakle, “sačinjavat će ga od 350 do 400 ljudi i to su, kako je definisano, svi sabornici, predsjednici medžlisa glavi imami, direktori obrazovnih institucija”

Nakon donošenja ovih odluka sabornicima se obratio i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović koji je između ostalog rekao: “Danas smo donijeli odluku o raspisivanju izbora za novog reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. To je i danas važna odluka, kao što je uvijek bila. Pređeni put od skoro stoljeće i po obavezuje nas da tradiciju izbora reisu-l-uleme ljubomorno čuvamo i s dužnim dostojanstvom i odgovornošću provodimo. Potrudimo se da imamo dobre kandidate, dostojanstvene, plemenite, poštovane u našem narodu i vrijedne u svom radu i zalaganju za dobro zajednice. Ohrabrimo sve one koji imaju znanja i čvrstinu karaktera, a uz to su vrijedni da se kandidiraju i ponude viziju okupljanja snaga u zajednici…”.

“Neka izbor za poglavara naše zajednice protekne u dobroj atmosferi razmjene mišljenja, ideja i stavova. Pomozimo kandidatima da se predstave našoj zajednici, jer ćemo tako pokazati naše islamske vrijednosti koje baštinimo i za koje se zalažemo”, istakao je reisu-l-ulema zahvaljujući se svima koji su mu pomogli u nošenju emaneta predvođenja zajednice u proteklom periodu.

Husein ef. Kavazović je na mjesto reisu-l-uleme IZ-e u Bosni i Hercegovini izabran prije skoro sedam godina.

U nastavku rada Sabor je usvojio: Rebalans Budžeta za 2019. godinu, Statut Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj usuglašen sa Satutom IZ u BiH, Pravilnik o organizaciji i radu medžlisa i džemata Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o organizaciji i radu Rijaseta.

Sabor je imenovao i dva člana Programskog vijeća Media centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i to Dževada Hadžića i prof. dr. Fahiru Fejzić Čengić.

Foto: MINA, IZ-e u Bosni i Hercegovini

Povezane vijesti