Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Ratni zločini: Na Igmanu ekshumirano 12 žrtava, potraga za nestalima se proširuje na još dvije lokacije

Ekshumacija na lokalitetu Lokvice 1 ispod Golog Brda na Igmanu okončana je u petak, a iz pronađene grobnice je ekshumirano 12 kompletnih tijela, saopštio je Institut za nestale osobe (INO) Bosne i Hercegovine.

Radi se o primarnoj grobnici u kojoj su pronađena tijela žrtava najvjerovatnije bošnjačke nacionalnosti iz Donjih Hadžića.

“Oni su, sudeći po tragovima na mjestu zločina, sačekani i likvidirani dok su preko Igmana pokušavali prebjeći na slobodnu teritoriju pod kontrolom Armije RBIH, u ljeto 1992. godine. Nekima od žrtava bile su vezane noge vojnim opasačem. Uz njih su osim odjeće i obuće pronađenii lični predmeti kao što su lijekovi, pribor za ličnu higijenu a pronađeno je i nešto nakita”, saopšteno je iz Institut za nestale osobe .

Lokacija grobnice inače je otkrivena zahvaljujući saradnji institucija i razmjeni informacija između Instituta za nestale osobe BiH, Tužilaštva BIH, SIPA и FUCZ a na tačnu lokaciju su ukazale čahure koje su pronađene na mjestu zločina, više od 30 njih.

Tijela koja su danas ekshumirana prebačena su u JKP Gradska groblja Visoko gdje će se izuzeti uzorci koštane srži, a kako bi se identitet žrtava utvrdio DNK analizom.

Porodice koje tragaju za svojim najmilijim informaciju o identitetu danas ekshumiranih žrtava mogli bi imati kroz šest do osam sedmica.

Nakon ekshumacije, porodicama koje su se našle na lokaciji dopušteno je da pregledaju posmrtne ostatke, a neki od njih su prepoznali lične stvari svojih najmilijih.

U potrazi za nestalima u narednom periodu na ovom terenu će se nastaviti rad, te će se proširiti potraga na ovom mjestu kao i na još dva lokaliteta.
Radi se o priodnim vrtačama za koje se sumnja da kriju tijela žrtava bošnjačke nacionalnosti.

Inače, još uvijek se traga za više od 70 nestalih osoba sa područja Hadžića.

Foto: ino.ba

Povezane vijesti