Aktuelno Društvo Srbija Turska

Razgovori o otvaranju turske škole u Beogradu, Erdogan dolazi u junu

Sastanak delegacija Ministarstva obrazovanja Turske i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije

Članovi delegacije Ministarstva obrazovanja Turske razgovarali su u četrvtak u Beogradu sa predstavnicima Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije o mogućnostima proširenja saradnje dvije zemlje u oblasti obrazovanja.

Ovom sastanku prethodio je sastanak ministra Šarčevića i ambasadora Turske na kome je bilo riječi o otvaranju turske škole u Beogradu.

Ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da bi rezultati razgovora ovih ekspertskih grupa trebalo da budu osnova iz koje će proizaći novi Memorandum o saradnji kojim će biti proširen postojeći.

On je ocjenio da nije samo ambicija, već i realna želja da Srbija i Turska osim u oblasti ekonomije imaju i odličnu saradnju i u oblasti prosvete.

Obraćajući se učesnicima sastanka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Šarčević je rekao da se tokom razgovora sa ambasadorom Turske saglasio da odnosi dve zemlje nikada nisu bili bolji.

Učesnicima sastanka obratio se i ambasador Turske Tanžu Bilgič (Tanju Bilgic) koji je ocjenio da postoji izuzetna ekonomska i politička saradnja dvije zemlje, ali da ima dosta prostora za proširenje saradnje u oblasti obrazovanja.

„Ovo su samo prvi koraci pripreme za jun mjesec kada se očekuje da će turski predsjednik Recep Tyyip Erdogan posjetiti Srbiju. Siguran sam da je sadašnja saradnja najbolja u historiji srpsko-turskih odnosa i siguran sam da postoji mnogo tema u oblasti obrazovanja u kojima će se saglasiti obe strane“, naveo je on.

Državni sekretar ministarstva prosvete Ana Langović Milićević izrazila je očekivanje da će dosadašnja dobra saradnja dvije zemlje biti produbljena nakon današnjih i sutrašnjih radnih sastanaka dvije delegacije.

Ministar Šarčević je rekao da je procedura za otvaranje inostranih škola u Srbiji pojednostavljena i da su već otvorene škole u kojima se nastava odvija na engleskom, ruskom i njemačkom jeziku.

On je kazao da inostrane škole koje se otvaraju moraju da ispune određene standarde u pogledu uslova, opremljenosti i stručnog nastavnog kadra.

Povezane vijesti