Aktuelno Bosna i Hercegovina Politika Srbija

Reakcije iz Sarajeva: Srbija nije garant Dejtonskog sporazuma, Strategija je prepakovana verzija Miloševićevog zločinačkog režima

Stranka demokratske akcije (SDA) Bosne i Hercegovine je ocjenila da strategija odbrane i nacionalne bezbjednosti Srbije, koja je jučer predstavljena u Skupštini te zemlje, ukazuje da Srbija još uvijek pogrešno tumači Dejtonski mirovni sporazum, te da se radi o prepakovana verziji koju je devedesetih godina prošlog stoljeća pokušao da provede zločinački režim Slobodana Miloševića.

Kako se navodi tretiranje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, kao prioriteta u strategiji nacionalne odbrane Srbije, predstavlja očiglednu zamjenu tezu. BiH nikada nije ugrožavala suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, već je upravo bilo suprotno.

“Unutrašnji odnosi BiH nisu nikakva prijetnja odbrani Srbije, te njihovo uvrštavanje u strategiju odbrane predstavlja još jedan izraz paternalističkog i agresivnog odnosa Ministarstva odbrane Srbije prema BiH.Srbija nije nikakav garant Dejtona, već je svojim potpisom samo priznala učešće u ratu u Bosni i Hercegovini. Garanti Dejtonskog sporazuma su velike sile na čelu sa SAD-om, a pokušaj Ministarstva odbrane Srbije da Srbiju svrsta u taj red velikih sila ukazuje samo na nerealne pretenzije zvaničnog Beograda”, ocjenjuje se iz SDA BiH.

Zaključuje se da, kada se već referiše na Dejtonski mirovni sporazum, Ministarstvo odbrane (Srbije) treba prije svega da u svoje akte uvrsti prvi član Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je Srbija obavezana “da se uzdržava od bilo kakvih akcija protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine”.

– Gruba povreda suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je ocjenio da Strategija odbrane i nacionalne sigurnosti Republike Srbije predstavlja grubu povredu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Džaferović je u reagiranju naveo da “proglašavanje dijela Bosne i Hercegovine nečim što je od posebnog značaja za sigurnost i odbranu Republike Srbije, predstavlja izraz agresivne politike prema Bosni i Hercegovini”.

On je iznio stav da je entitet Republika Srpska dio suverene države Bosne i Hercegovine i nije samo entitet srpskog naroda nego i bošnjačkog, i hrvatskog, i svih drugih naroda koji tamo žive, kao, uostalom, i cijela Bosna i Hercegovina.

U javnom obraćanju Džaferović ukazuje da je Ustav Bosne i Hercegovine jedini je zaštitnik ove zemlje, svih njenih dijelova i naroda, i to ne mogu biti druge države, a pogotovo ne one koje su, kako naglađava, zbog učešća u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Ustavom Bosne i Hercegovine predviđen je način kako njegovog funkcioniranja, tako i eventualnih izmjena. Tu nema i nikada neće biti mjesta za druge države. To je pitanje samo Bosne i Hercegovine i nas koji u njoj živimo”, poručio je bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu razne teze koje u posljednje vrijeme dolaze iz Srbije o “zaštiti srpskog naroda gdje god on da živi”, zatim “da Republika Srpska nema vojsku, ali je ima srpski narod” i slično, Džaferović navodi da se može zaključiti da navedena strategija nije ništa drugo do prepakovana verzija strategije koju je devedesetih godina prošlog stoljeća pokušao da provede zločinački režim Slobodana Miloševića.

“Još jedanput podsjećam da Republika Srbija nije garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, već potpisnica s jasno preuzetim obavezama. Ključna obaveza je propisana u članu 1. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, gdje je jasno navedeno da se Srbija mora suzdržati od svakog djelovanja uperenog protiv teritorijalne cjelovitosti ili političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine”, navodi se u Džeferovićevom reagiranju.

Povezane vijesti