Aktuelno Društvo Srbija

Reis Sead ef. Nasufović izabran za redovnog člana Evropske akademije nauka u Beogradu

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije (IZS) Sead ef. Nasufović izabran je za redovnog člana Evropske akademije nauka u Beogradu i svečano mu je uručena povelja o dodjeli titule akademika.

Rijaset IZS je saopštio da je na svečanoj godišnjoj skupštini održanoj 21. decembra 2019. godine, Evropska akademija nauka u Beogradu promovisala nove članove.

“Skupštinu je otvorila predsjednica Snježana baronesa Rajačić, ističući značajne rezultate koje je Akademija ostvarila u 2019. godini na polju nauke, umjetnosti i inovacija. U Odjeljenju za humanizam, duhovnost, mir i toleranciju izabran je reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije, Sead ef. Nasufović, kao redovni član Akademije i svečano mu je uručena povelja o dodjeli titule akademika”, navedeno je u saopštenju.

Svečanoj sjednici prisustvovao je veliki broj akademika iz zemlje i regiona, naučnika, privrednika, inovatora, pronalazača, umjetnika, predstavnika univerziteta, instituta i komora.

Reis Nasufović je rekao da je ovaj izbor doživio je kao ukazivanje ne samo lične već i časti za Islamsku zajednicu.

“Ono što mi posebno pričinjava zadovoljstvo je što se radi o kući znanja i nauke. U duhu naše vjere nauka je na prvom mjestu. Zahvalan sam svima onima koji su prepoznali da čovjeka iz Islamske zajednice prepoznali kao svog člana. Na taj način je upućena jedna poruka ne samo meni lično nego i zajednici na čijem sam čelu”, kazao je Nasufović za SNews,.

Glavna ovogodišnja nagrada dodijeljena je redovnom članu Evropske akademije nauka u Beogradu, svjetskom naučniku, prof. dr Muhamadu Abdul-Aziz Al-Bakeru iz Katara, specijalnom predstavniku Svjetske organizacije za mir, inovatoru i počasnom članu WOFP – OMPP.

Evropska akademija nauka je reprezentativan, ugledan i cijenjen subjekt nauke, umjetnosti, inovacija, te multidisciplinarne podrške u nacionalnom, regionalnom i evropskom domenu. Njen zadatak je da prepozna, okupi, organizuje, razvija i podstiče primijenjenu nauku, umjetnost, implementaciju inovacija u privredi, obrazovanje i unapređenje naučne, umjetničke i preduzetničke djelatnosti. Sastavljena je od vodećih nacionalnih, evropskih i svjetskih naučnika i inovatora, umjetnika, sportista, poslovnih ljudi i lidera.

Evropska akademija u Beogradu sa naučnoistraživačkog aspekta doprinosi razmjeni ideja i znanja. Ona u javnom angažovanju, na sastancima, kreativnim radionicama, seminarima, simpozijumima i konferencijama otvara razne perspektive od zajedničkog interesa. Iskustvom i znanjem svojih članova doprinosi stručnom podučavanju nove generacije naučnika i mislilaca kroz programe posjeta.

Član Evropske akademije nauka, može da postane svaki građanin Srbije ili Evropljanin koji ima evropsko državljanstvo, odnosno državljanstvo članica ili onih koje su u pristupnim pregovorima za članstvo, te iz onih zemalja koje se bore za progres i demokratiju, a ispunjava i druge uslove propisane Statutom i Pravilnikom o prijemu, i koji uplati pristupnu članarinu. Član može da bude i drugo društvo ili drugi pravni subjekt pojedinačno preko predstavnika ili kolektivno, ako zadovoljava propisane uslove.

“Svaki kandidat treba da dokaže da je dao značajan i prepoznatljiv doprinos vlastitom sposobnosti nauci, ili umetnosti, ili inovativnosti ili preduzetništvu. Kandidat koji želi da postane akademikom ove Akadmeije mora da ispunjava uslove propisane Pravilnikom o prijemu, te da je ugledan i uvažen u svojoj široj sredini, odnosno da je zreo i stabilan čovjek koji je sposoban da organizuje i predstavi svoj program ili projekat u pristupnoj besjedi”, navodi se u uslovima za članstvo.

Povezane vijesti