Aktuelno Društvo Srbija

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije (IZS) Sead ef. Nasufović: Na bajram raširimo svoja prsa i otvorimo svoja srca

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije (IZS) Sead ef. Nasufović je u poruci povodom nastupajućeg ramazanskog bajrama pozvao muslimane da iskoriste posljednje trenutke Ramazana i sakupe snagu oprosta prema onima koji su im nanijeli ili ih na bilo koji način uvrijedili.

“Posljednji sati Ramazana i prvi dan Bajrama su vrijeme u kojem se spuštaju Božanski darovi. Zato raširimo svoja prsa i otvorimo svoja srca za prijem Božanskih darova!Ako to već nismo do sada uradili. Zato na sutrašnji dan raširimo svoje ruke za bratski zagrljaj prema svakom čovjeku, a svoje dlanove okrenimo prema nebu i molimo se za sve ljude, kao što se za sebe molimo!Osjetili smo teškoću gladi i žeđi, pa nemojmo dozvoliti da naš komišija bude gladan i žedan.Osjetili smo ljepotu zajedništva, pa nemojmo dozvoliti da naš komšija pored nas bude usamljen”, naveo je Nasufović u bajramskoj poruci.

On je u obraćanju u beogradkoj Bajrakli džamiji istakao da su posljednji dan Ramazana i prvi dan Bajrama prava slika našega života – vječito putovanje između tuge i radosti, straha i nade, prošlosti i budućnosti, prolaznosti i vječnosti, siromaštva i bogatstva, bolesti i zdravlja.

“Allah nas uči kroz vjeru kako da nađemo mjeru, a postom nam olakšava put spoznaje istine i ukazuje na važnost da shvatimo i naučimo kako da razmišljamo svojom, a ne tuđom glavom. Naše džamije su krasili milozvučni glasovi učenja Kur’ana i šaptaji dove vjernika, a munare svijetli kandilji. Zato sada i nakon isteka Ramazana neka Kur’an bude naš vodič, dova naš drug, a svjetlost dobročinstva ukras naših lica i srca”, ukazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije (IZS).

Podsjetio je na osnovu islamskog vjerovane “u Jednog Boga Koji uvodi noć u dan i dan u noć, i Koji je potčinio Sunce i Mjesec – i učinio da se svako kreće i plovi do roka određenog” i da dobro zna ono što radimo, i da zna svačije misli i pomisli.

Uputivši bajramsku čestitiku riječima “Bajram šerif mubarek olsun!” resi Nasufović je uputio dove (molitve) Bogu “da primi post, dobra djela, da grijehe oprosti, prsa rasprostani, srca otvori, podari dobro nama i našim porodicama, našim živim i umrlim, našim prijateljima i komšijama; našoj domovini mir i sigurnost, našoj djeci sreću i radost! Amin!”

Povezane vijesti