Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Sandžak

Reisu-l-ulema Kavazović: Zulum se ne može otklanjati drugim zulumom

 

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je u odgovoru na pismo Ramiza Dugopoljca, u kojem od njega traži pomoć nakon rušenja poslovnog objekta njegove berbernice koji se nalazio na vakufskoj parceli u Novom Pazaru, uputio je apel za očuvanje mira i dostojanstva među Bošnjacima Novog Pazara.

Ističući da je u pismu kojem je Dugopoljac od njega tražio da mu pomogne da se ispravi nepravda koja mu je učinjena, reis Kavazaović je naveo da je sa zabrinutošću pratio posljednja dešavanja u Novom Pazaru.

“Kao reisu-l-ulema apelujem na Vas, ali i na predstavnike našeg mešihata i lokalne vlasti, a naročito na muftiju Mevluda ef. Dudića i gradonačelnika Novog Pazara gospodina Nihata Biševca da u rješavanju svih otvorenih pitanja prije svega sačuvate mir i dostojanstvo našeg naroda”, naglasio je Kavazović predočavajući uvjeravanje Dugopoljcu, da dobro zna s”vetost i značaj vakufa za naš narod i našu zajednicu”.

On je ukazao i na islamsko pravo koje se tiče nasilja-zuluma, pravo svakog čovjeka, siročadi i obespravljenih.

“Ali isto tako želim da nas sve podsjetim da je šerijatsko pravilo da se jedan zulum ne može otklanjati drugim zulumom. Obaveza sviju nas je da čuvamo hak svakog čovjeka, a hak vakufa, jetima i mazluma naročito. Rješenje treba tražiti u zaštiti svih ovih prava i ja sam siguran da ćete vi to svi zajedno u duhu islamskog bratstva i uspjeti”, ukazao je on.

Kako je naveo u pismu obajvjenoj na zvaničnoj stranici Islamske zajednice u BiH, “s druge strane, mi ćemo zatražiti informaciju od naših organa u Sandžaku kako bismo stekli uvid u čitav slučaj rušenja ovoga objekta i kako bismo utvrdili eventualnu odgovornost”.

“U nadi da će se u što skorije vrijeme riješiti svi problemi nastali ovom nemilom situacijom, ja Vas, Vašu porodicu, kao i sve pripadnike Islamske zajednice u Sandžaku iskreno selamim, stoji na kraju pisma Reisu-l-uleme.

U šturoj objavi na sajtu Mešihata IZuS navedeno je da je u dopisu upućenom predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftiji dr. Mevlud ef. Dudiću, reisu-l-ulema dr. Husien ef. Kavazović “zatražio je informaciju o rušenju lokala kod Arap džamije u Novom Pazaru i prijedloge za moguće rješavanje ovog problema, ukazujući na nužnost zaštite vakufa u duhu šeriatskih principa i moguće iznalaženje određene satisfakcije za porodicu Dugopoljac”.

Posdjećamo da je po nalogu Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) u čatiri sata poslije ponoći, 23. februara 2020. godine, poručena berberska radnja u starom dijelu Novog Pazara kod Arap džamije.

Povezane vijesti