Aktuelno Društvo Srbija

Reisu-l-ulema Sead ef. Nasufović: Ramazan izuzetna prilika da trajno naučimo kako čuvati vrijeme i kako čuvati sebe i porodicu

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije (IZS) Sead ef. Nasufović je u obraćanju povodom nastupajueg svetog mjeseca ramazana rekao da je ovo blagoslovljen i odabran mjesec i u njemu se otvaraju vrata Dženneta, a zatvaraju vrata Džehennema. Istakao da čovjek može sve izgubljeno nadoknaditi, osim vremena i porodice.

“Ramazanski dani i noći su posebni, čiji se sati i minute nikakvim zlatom ni srebrom ne mogu vrednovati. Svakako, kada bismo pokušali brojati Božije blagodati prema čovjeku, ne bismo ih mogli uspjeti izbrojati”, rekao je Nasufović ukazavši da su prvih deset dana Ramazana u znaku spuštanja Allahove milosti na Zemlju, na sve živo i neživo, sredina je oprost od grijeha, a njegov kraj je u znaku oslobađanja od paklene vatre.

Ovom prilikom je želio ukazati na dvije “Božje blagodati” date čovjeku, za koje je istakao da nisu njegova poruka, već moja molba vjernicima za nastupajući Ramazan.

“Najveći neprijatelj svoje duše je onaj koji troši svoje vrijeme u besposlice, koji time, kako se obično kaže ‘ubija vrijeme’, a suštinski ubija samog sebe. Čovjek može sve izgubljeno nadoknaditi, osim vremena i porodice! Zato moja druga molba glasi: čuvajte sebe i porodice svoje! Upravo je Ramazan izuzetna prilika da trajno naučimo kako čuvati vrijeme i kako čuvati sebe i porodicu svoju. Savremeni način života vrlo uspješno i lukavo, ne slučajno, odvaja čovjeka od porodice, čini ga usamljenikom i pored roditelja, bračnog druga, djece, prijatelja i komšija”, naglasio je i podsjetio da “ne zaboravimo Allahovu zakletvu: Tako Mi vremena. Svaki je čovjek na gubitku, osim onih koji veruju i koji čine dobra djela, i koji jedni drugima preporučuju istinu i strpljenje.”

U svom obraćanju medijima reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije (IZS) Sead ef. Nasufović je predočio da je ramazan blagoslovljen mjesec zato što je u njemu otpočela objava Kur’ana i zato što je u njemu propisan post.

“Vi koji ste se pouzdali u Božiju milost, propisuje vam se post kao što je bio propisan i onima prije vas da biste se zaštitili” (Kur’an). Dakle, post je zaštita od svega što čovjeka udaljava od Boga i od čovjeka. Znajmo i vjerujmo da je Ramazan mjesec u kome je Božija milost izbavila čovječanstvo darujući mu Kur’an kada je bilo na rubu propasti, i ne gubimo nadu da će ta milost i nama doći. Zato otvorimo svoja srca za prijem Kur’ana! Sretan je onaj koji se u Ramazanu odazove Božanskom pozivu da u postu nađe mir sa sobom i sa svijetom, da nađe ljubav prema Bogu i prema čovjeku”, poručio je.

U nadi da će nam Ramazan donijeti zdravlje duši i tijelu, Božiju milost i oprost, kako je zaključio, svim pripadnicima islama u domovini i dijaspori, riječima “Ramazan-šerif mubarek olsun!” poželio je sretne i berićetne mubarek dane Ramazana.

Večeras počinje mjesec Ramazan u 1440. hidžretskoj, odnosno 2019. miladskoj godini. Ramazan će trajati 29 dana; prvi dan posta je sutra, 6. maja, a Ramazanski bajram je 4. juna 2019. godine.

Povezane vijesti