Aktuelno Društvo Turska

Rekordna zaplijena droge na tursko-bugarskoj granici: Dvije tone marihuane u džakovima za đubrivo

Turska carina je na graničnom prijelazu Kapikule, prema Bugarskoj, u jednom kamionu zaplijenila 2 tone i 70 kilograma marihuane.

“U histroji Turske to je do sada najveća količina droge koja je zaplijenjena na kopnenim granicama”, saopštilo je Ministarstvo trgovine Republike Turske.

Kako se navodi droga je otkrivena u sklopu aktivnosti protiv krijumčarenja Uprava carina Odjela protiva krijumčarenje i obavještajne službe u Edirnu kada je na graničnom projela Kapıkule zaustavljen kamion sa stranim registarski tablicama koji jeišao iz Italije za Gruziju.

“Prijavljeno je da kamion prevozi đubrivo, ali je upućen na uređaj za rendgenski pregled. Nakon što je na rendgenski snimci pronađena sumnjiva mateija, vozilo je odvedeno u hangar za pretragu. Nakon što su psi obučeni za pretragu narkotika također reagirali na neke vreće u vozilu, izvršena je provjera robe u kamionu. Pregledom je utvrđeno da su u 213 kesa bile skrivene 2 tone 70 kilograma kanabisa”, navedeno je iz Uprave carina Republike Turske.

Procjena je da je tržišna vrijednost rekordne količine zaplijenjene droge oko 124 miliona 220 hiljada lira, dok je vozač kamiona koji je prevozio drogu bio pritvoren.

Turski carinici su istog dana na graničnom projelazi Ipsala, takođe u kamionu, zaplijenili 306 kilograma marihuana.

Foto: Ministarstvo trgovine Republike Turske

Povezane vijesti