Aktuelno Društvo Srbija

REM: Prva, O2, Happy i Pink ne moraju više na kablovsku

Odlukom Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) Srbije od ukinuta je obaveza kablovskih operatora da prenose programe televizija sa nacionalnom frekvencijom – Prva, O2, Hepi i Pink, prenosi Udruženje novinara Srbije(UNS).

Kako REM navodi, ova obaveza je ukinuta zbog „negativnog efekta na tržišni položaj pojedinih učesnika i uopšte na interes javnog poretka za postojanjem ravnopravnosti svih učesnika na tržištu“.

„Odnos između operatera elektronskih komunikacionih mreža i kanala sa nacionalnom terestrijalnom pokrivenošću definisaće isključivo ugovor između strana, bez mešanja javne vlasti u slobodnu volju obe ugovorne strane na koji način će regulisati svoje odnose“, navodi Savjet REM-a.

U saopštenju REM-a stoji i da „ukoliko pružalac medijskih usluga zahteva naknadu za distribuciju“ od kablovskih operatora, to će biti „legitimni zahtev“, dok će se „distrubicija bez saglasnosti nosioca prava nad sadržajima smatrati nedozvoljenom radnjom sa svim svojim zakonskim konsekvencama“.

Iz Udruženja novinara Srbije podsjećaju da je Regulatorna agencija za elektronske komunikacije (RATEL) u oktobru 2017. godine donijela je rješenje, na osnovu zahteva Savjeta REM-a, kojim je obavezala kablovske operatore da prenose ove programe.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, učestvujući na panelu “Sloboda medija u krizi”, na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, da je ponosan na ekonomski rezultate u zemlji, ali ne i na stanje u medijima. Obećao je da će država učiniti sve kako bi za dve godine mogao da kaže da je ponosan na slobodu medija i slobodu govora u Srbiji.

Vučić je na početku obraćanja rekao da vjerovatno nije zasužio poziv na panel o slobodi medija, budući da je Srbija znatno popravila stanje u ekonomiji, ali u poslednje dvije godine ima “ne baš dobre ocene” Reportera bez granica i Fridom hausa o slobodi medija i slobodi govora u zemlji.

Vučić je podsjetio da Srbija u poslednje dvije godine ima “ne baš najbolje ocene” Reportera za granica i Fridom hausa o slobodi medija i slobodi govora.

“Kako sam ponosan na ekonomske reforme, na ovo drugo nisam ponosan”, naveo je on, prenijela je N1 televizija.

Srbijanski predsjednik je u ponedjeljak razgovarao sa predstavnicima Reportera bez granica.

Povezane vijesti