Aktuelno Novi Pazar Sandžak Sport

Rifat Zilkić, pobjednik prvog Beogradskog maratona

Finis maratonske trke u Beogradu.Zilkic-Raicevicnevidjeni finis

Gepostet von Nikola Istvanovic am Freitag, 3. Juli 2015

Proslavljeni jugoslovenski atletičar iz Novog Pazara, a sada trener AK Novi Pazar, Rifat Zilkić ponovo je postao poznat, mlađim generacijama posebno, pošto se na društvenim mrežama pojavio snimak pod nazivom “neviđeni finiš” sa prvog Beogradskog maratona na kojem je Zilkić bio pobjednik.

Na video snimku se vidi kako Zilkić briljira u završnici maratona. Na društvenim mrežama finiš maratonske trke u Beogradu održen prije trideset jednu godinu pogledalo je više destina hiljada ljudi.

U komentarima i ocjenama onih koji su videli trku se ocjenjuje da je ovo bila najbolja svih Beogradskih maratona. Kako se vidi na snimku koji je RTs emitovao u okviru emisije “Trezor” Zilkić je nekoliko stotina metara pred cilj uspio da sakupi više snage i tadašnjeg evropskog prvaka i člana AK Crvena Zvezda Gorana Raičevića ostavi iza sebe i pobjedi na maratonu.

Novopazarac, tada u široj javnost manje poznat kao atletičar, je kao šampion Beogradskog maratoba trčao ua AK Kosovo polje jer Novi Pazar u to vrijeme nije imao atletski klub.

Evocirajući uspomene na ovu trku Zilkić je za SNews rekao da je to bila slika koja je tada, sa Prvog beogradskog maratona, obišla svijet i bila je borba između tada dva najbolja atletičara SFR Jugoslavije.

“To je bio jedan pakleni obračun u kojem sam ja, iako smo možda obojica bili isto spremni, uspio da trijumfujem i imao strahovito dobru završnicu. To je bila prva trka, a danas je Beogradski maraton izrastao u svjetski maraton”, kaže Zilkić i ne krije zadovoljstvo što ljudi cijene njegove uspjehe.

Prvi „Beogradski maraton” je održan 1988. godine, na inicijativu Đoke Vještice, novinara radio stanice „Studio B” i atletskog radnika Brane Radovića, u organizaciji grada Beograda. Staza je bila – ni maratonska i polumaratonska. Bila je duga 23 km, a učestvovali su samo domaći takmičari.

Povezane vijesti