Aktuelno Društvo Sport

Rožaje: Pripreme za 47. sandžačke igre

U Rožajame je juče predstavljen plan i program ovogodišnjih Sandžačkih igara koje će biti održane u tom gradu .

Na pripremnom sastanku učešće su uzeli predstavnici sandžačkih opština i gradova koji će učestvovati na ovogodišnjim igrama koje su 47. po redu.

Sastanku je prisustvovala i predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić

Sandžačke igre su jedna od najznačajnijih institucija koje čuvaju i razvijaju regionalni identitet Sandžaka. To je sportska i kulturna manifestacija od posebnog značaja za prekograničnu saradnju Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, podsječaju iz Bošnjačkog nacionalnog vijeće istučući da Vijeće s radošću podržava projekte kojima je u osnovi povezivanje, saradnja i izgradnja ravnopravnosti među narodima u Sandžaku.

U Sjenici su 2019. godine održane 46. sandžačke igre.

Uz inicijativu studenata iz Prijepolja, Priboja i Nove Varoši, prve Sandžačke igre održane su u Prijepolju, 1954. godine i tokom proteklih decenija važile su kao najveću amaterska sportska manifestacija na području cijele Evrope.

Održavanje igara prekinuto je sa početkom rata na prostorima bivše Jugoslavije, 1992. godine, da bi njihovom organizacijom u Novom Pazaru, 2001. godine, igre bile obnovljene i ovaj put im, osim kulturno-zabavnog i sportskog, bio dat i svojevrstan privredni karakter.

Održavanje igara ponovo je prekinuto u Novom Pazaru 2008. godine, da bi na inicijativu Bošnjačkog nacionalnog vijeća ponovo bile pokrenute i održane 2018. godine, takođe u Novom Pazaru.

Sandžačke igre, važile su kao “igre tromeđe”, imale su značajnu ulogu u razvoju sporta i izgradnji sportske infrastrukture, te posebno imale ulogu u razvoju zajedništva, dobrih međuetničkih odnosa i suživota na graničnom području tri bivše jugoslavenske republike – Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Povezane vijesti