Aktuelno Bosna i Hercegovina Ekonomija Novi Pazar Sandžak

RTO Sandžaka i TO Novi Pazar na 41. festivalu turizma u Sarajevu

Regionalna turistička organizacija (RTO) Sandžaka i Turistička organizacija (TO) Novi Pazar učestvuju na Sarajevskom festivalu turizma gdje će predstaviti turističku ponudu Grada Novog Pazara i Sandžačkih opština.

Kako je za SNews potvrdio direktor RTS Sandžaka Haris Gegić, uz bogato kulturno nasljeđe, na sajmu će staviti akcenat na promociju zimske turističke sezone, prirodnih ljepota, banjskog turizma, aktivnog odmora u prirodi i lokalnih i regionalnih maninifestacija koje okupljaju veliki broj posjetilaca i turista.

Kako je naveo tema ovogodišnje manifestacije je ”Outdoor i avanturistički turizam“.

“Prvog dana festivala centralni događaj je bila stručna konferencija na ovu temu, a počinje uvodnim izlaganjem Almira Pešteka s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Program sajma će obuhvatiti i ugostiteljstvo kao vrlo važan segment turističke ponude. Tako će i ove godine u saradnji sa Udruženjem kuhara u BiH biti organizirana međunarodna takmičenja, degustacije, predavanja”, rekao je Gegić.

Posebno mjesto u promociji sajma imat će tradicionalna bosanska kuhinja.

Danas, na otvorenju festivala je pripremljeno i tradicionalno jelo tarhana, a oko 1.500 porcija je podijeljeno posjetiocima.

Prvog dana festivala su pripremljena tradicionalna jela u saradnji sa udruženjima žena iz Vareša i Hadžića. Udruženje kuhara u BiH će zajedno s učenicima Mješovite srednje škole “Džemal Bijedić” iz Goražda kuhati i prezentirati jela.

Dio ove manifestacije je i turistička ponuda stranih turističkih ponuđača, koji su zainteresirani da pored promocije svojih turističkih destinacija, upoznaju i vrlo bogatu turističku ponudu Bosne i Hercegovine, koja iz godine u godinu privlači sve više turista.

Na sajmu će se predstaviti više od 70 izlagača iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Turske.

Outdoor i avanturistički turizam jedan je od najbrže rastućih kategorija turizma. U potrazi za jedinstvenim iskustvima, turisti se okreću avanturističkom turizmu i destinacijama koje su još uvijek nedovoljno otkrivene.

Savremeni turista traži više od pasivnog odmora, preferira dodatni sadržaj i atrakcije kako bi obogatio svoje slobodno vrijeme i posjetu određenoj destinaciji, najavili su organizatori.

41. Međunarodni sajam turizma i turistička berza održavaju se u Centru Skenderija od 23. do 25. oktobra.

Povezane vijesti