Aktuelno Društvo Srbija

RTS-u ponuđen prijedlog za formiranje redakcije na bosanskom jeziku

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća predstavila je juče Programskom savjetu Javne medijske ustanove Radio-televizije Srbije (RTS), prijedlog za formiranje redakcije na bosanskom jeziku.

Predsjednik Vijeća Esad Džudžo rekao je, ukazujući na brojne zakonske osnove, da je ova redakcija potrebna u cilju djelotvornijeg ostvarenja prava Bošnjaka.

“Pravo na informisanje na maternjem jeziku predstavlja jedno od ključnih manjinskih prava u Srbiji, pored prava na obrazovanje, očuvanje i razvoj kulture i službene upotrebe jezika i pisma”, rekao je Džudžo, saopćeno je iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

On je predložio da redakcija priprema dvije emisije, informativnu nedjeljnog i kolažnog formata mjesečno.

“Emisije bi trebalo da se bave temama od interesa za Bošnjake, vezane za svakodnevni život, historiju, kulturu, tradiciju, ali i suživot sa većinskom zajednicom”, rekao je on.

Dodao je da redakcija o odabiru tema treba da odlučuje samostalno, ali da u svakom trenutku može da računa na pomoć Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Predsjednik Programskog savjeta prof. dr. Milivoje Pavlović izrazio je razumijevanje za, kako se navodi,  ovaj legitiman zahtjev BNV.

On je rekao da će se o konačnom modalitetu ovog prijedloga izjasniti nakon konsultacija sa drugim relevantnim institucijama, kojeg će predložiti Upravnom odboru i menadžmentu RTS-a.

U raspravi su učestvovali potpredsjednik Upravnog odbora RTS-a akademik Miroslav Nikolić, urednici redakcija, kao i ostali članovi ovog savjeta.

Predstavnici BNV na kraju sjednice ponovili su stav da je najadekvatniji model unaprijeđenja ovog kolektivnog i identitetskog prava formiranje redakcije na bosanskom jeziku.

Osim Džudža, delegaciju su činili potpredsjednik Muhedin Fijuljanin i zamjenica predsjednice Odbora za informisanje Amela Bajrović.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine u Srbiji živi 145,3 hiljade Bošnjaka ili dva odsto, a bosanskim jezikom govori oko 135 hiljada ili 1,8 odsto građana.

– Negirali postojanje bosanskog jezika

Kako SNews saznaje tokom sastanka koji je trajao dvai po sata neki članovi Programskog savjeta javnog medijskog servisa Srbije zvaničnike Bošnjačkog nacionalnog vijeća “udarali su sa svih strana, negirali postojanje bosanskog jezika, provocirali u fazonu ne treba nam prevodioc, sve se razumijemo itd. itd…”

Zahtjev za formiranje redakcije na bosanskom jeziku u okviru RTS-a upućen je nakon formiranja savjeta nacionalnih manjina 2003. godine. Za Srbiju je karakterisitčno da na području Vojvodine, gdje živi više manjinskih zajednica, na RTV Vojvodina postoje redakcije na manjinskim jezicima dok u užem dijelu Srbije, odnosno na medijskom servisu svih građana, ni na jendom od tri programa koji pokrivaju zemaljsku gledanost, ne postoje redakcija ni programski sadržaji na bosanskom jeziku.

 

Povezane vijesti