Aktuelno Društvo Sandžak

Sabor IZ-e Sandžaka: Tačka na dalje rastakanje Islamske zajednice

Na konstitutivnoj sjednica Sabora IZ-e Sandžaka Rijaseta Islamske zajednice Srbije (IZS), održanoj u nedjelju  u prostorijama Sinan-begove medrese u Novom Pazaru, izabrani su predsjednik i članovi Sabora IZ-e Sandžaka, potvrđeno je za SNews iz Rijaseta IZ-e Srbije.

Pored članova Sabora, sjednici su prisustvoval reisu-l-ulema IZ-e Srbije Sead ef. Nasufović, glavni imami i predsjednici medžlisa sa područja Mešihata IZ-e Sandžaka, kao i predloženi kandidati sa članove Mešihata IZ-e Sandžaka.

Na početku sjednice, kako je navedeno u saopćenju Infromativn službe Riajseta IZ-e Srbije reisu-l-ulema Nasufović je prisutnima predstavio rezultate izbora sa područja Mešihata IZ-e Sandžaka i ukazao na pozitivne aktivnosti i tendencije u IZS. U nastavku sjednice izvršena je verifikacija mandata izabranim članovima Sabora IZ-e Sandžaka, nakon čega je uslijedio izbor predsjednika Sabora, dva pomoćnika predsjednika i sekretara.

“Za predsjednika Sabora IZ-e Sandžaka izabran je ugledni džematlija i aktivista Islamske zajednice h. Murat Curić iz Novog Pazara, za njegove pomoćnike izabrani su Džemail Halilagić iz Priboja i h. Šerif Sadiković iz Tutina, dok je za sekretara Sabora izabran Elvir ef. Fijuljanin iz Sjenice.Novi saziv Sabora je prihvatio prijedloge odbora medžisa za članove Mešihata”, navode iz ove islamske zajednice i ističu da je za upotpunjenje izbornog procesa izbor predsjednika Mešihata IZ-e Sandžaka, odnosno izbor muftije sandžačkog. S

abor je zakazao sjednicu za izbor muftije sandžačkog za 19.01.2019. godine. Naglašeno je da su organi IZ-e Sandžaka već kandidirali nekoliko značajnih imena za prvog čovjeka Mešihata i da se u narednim danima očekuje njihovo izjašnjavanje po pitanju kandidatura.

Članovi Sabora uputili su poziv džematlijama da se aktivnije uključe u rad Islamske zajednice i na taj način, kako se poručuje, daju svoj doprinos njenom boljem radu i obavljanju svoje misije pozivanja na dobro i odvraćanja od zla.

Posebno se pozivaju pojedinci među imamima iz Mešihata IZ-e Sandžaka da poštuju rezultate izbora i da uzmu aktivno učešće u radu Islamske zajednice. Istaknuto je da je IZ dovoljno velika da primi pod svoje okrilje sve dobronamjere, ali da neće biti talac pojedinaca koji su radi svojih ličnih razloga spremni da žrtvuju i uruše institucije koje su opšte dobro vjernika.

“Neophodno je da se stavi tačka na dalje rastakanje Islamske zajednice i da se, umjesto toga, radi na jačanju njenih institucija, sve do postizanja konačnog cilja ujedinjenja svih institucija IZ na teritoriji Republike Srbije, radi Allahovog zadovoljstva i opšteg dobra”, zaključeno je nakon konstitutivne sjednica Sabora IZ-e Sandžaka Rijaset Islamske zajednice Srbije (IZS).

U Srbiji od 2007. godine djeluju dvije islamske zajednice, Islamska zajednica Srbije (IZS) i Islamska zajednica u Srbiji (IZuS).

Povezane vijesti