Aktuelno Društvo Srbija

Srbija: SAJ, “Kobre” i američke “Foke” vježbale zajedno

Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (SAJ), Bataljona vojne policije (specijalne namjene) Vojske Srbije „Kobre“ i američkih Mornaričkih foka izveli su danas u Centru za obuku „13. maj“ u Batajnici pokaznu vježbu, koja je završni dio zajedničke jednomjesečne antiterorističke obuke ovih jedinica.

Zajedničkoj vježbi prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kajl Skat (Kyle Scott), kao i predstavnici Vlade SAD i Evropske komande za specijalne operacije Vojske SAD.

Cilj obuke bio je podizanje bezbednosnih kapaciteta Republike Srbije u borbi protiv terorizma, kroz iskustvo i praksu sa srodnim jedinicama SAD, saopćeno je iz Ministarstva odbrane republike Srbije.

Do sada, američke Mornaričke foke i SAJ održali su zajedničku obuku tri puta, a prvi put ove godine su im se u združenoj obuci i razmjeni veština priključili pripadnici Bataljona vojne policije „Kobre“.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je nakon prikaza da zajednička saradnja može dovesti do sjajnih rezultata i da su ovakve obuke važne zbog mogućnosti da učimo jedni od drugih.

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova je posebno zahvalio pripadnicima američkih Mornaričkih foka za četvorogodišnju saradnju, istakavši da su pripadnici SAJ i Kobri i ovog puta imali priliku da sarađuju sa Mornaričkim fokama na najvišem nivou i uvjere se zbog čega spadaju u red najbolje opremljenih i obučenih jedinica u svijetu.

Prema riječima ambasadora Skata, ovakav vid zajedničke obuke koristan je u borbi protiv terorizma i za pripadnike svih jedinica koje su učestvovale u obuci.

“Samo kroz ovakve zajedničke obuke možemo da upoznamo bolje jedni druge, ali isto da budemo spremni da zajedno radimo u budućnosti. Mislim da svaka strana ima šta da nauči od onih drugih, tako da svi budu još spremniji za izazove koji dolaze u budućnosti” poručio je ambasador Skat.

Jednomesečna obuka omogućila je visoko obučenim jedinicama Srbije i SAD da razmjene iskustva i tehnike koje primjenjuju pri suočavanju obe zemlje sa nekim od najsloženijih terorističkih prijetnji i pretnji organizovanog kriminala. Tokom obuke, učesnici su poboljšali vještine koje se tiču bliske borbe, pucanja iz snajpera i medicinskog zbrinjavanja u borbenim uslovima.

– Saradnja Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas u Beogradu sa zamjenikom pomoćnika sekretara odbrane SAD za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju Lorom Kuper. Teme sastanka, kojem je prisustvovao i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat bile su vojno-vojna, vojno-obrazovna i vojno-medicinska saradnja, političko-bezbednosna situacija na Kosovu i u regionu, kao i vojna saradnja u narednom periodu.

Na sastanku je naglašeno da vojno-vojna saradnja predstavlja jedan od mehanizama koji prednjače u razvoju i unapređenju međudržavnih odnosa Republike Srbije i SAD, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Povezane vijesti