Aktuelno Bosna i Hercegovina Politika Sandžak Srbija

Salkić i Ugljanin: Ono što traže za Srbe u regionu dati i drugim narodima u Srbiji

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska i SDA BiH Ramiz Salkić izjavio je, nakon današnjeg susreta sa liderom SDA Sandžaka Sulejmanom Ugljaninom i posjete Bošnjačkom nacionalnom vijeću, da sigurno postoji prostor i potreba da država Srbija omogući veći stepen prava i sloboda Bošnjacima u Sandžaku.

“Trebaju da razmišljati na način da ono što traže za srpski narod u regionu budu spremni i svjesni da trebaju dati kao pravo i drugim narodima u Srbiji. Samo na takav način možemo postići potpunu ravnotežu i učiniti da smo svi podjednako zadovoljni ili podjednako nezadovoljni na ovom prostoru i u ovom regionu”, poručio zaključio je Salkić.

– Ugljanin: Srpski nacionalizam polazi iz Beograda, epidemija kao velike boginje, kuga, kolera

Sulejman Ugljanin je, izaražavajući zadovoljstvo zbog posjete Salkića sa kojim je, kako je kazao, politički odrastao u Stranci demokratske akcije (SDA), ponovio stav da su suvjerene i nedjeljiva Bosna i Hercegovina i specijalni status za Sandžak osnovni zajednički ciljevi.

“To je minimum za opstanak bošnjačkog naroda u Bosni i Sandžaku. To nije naš, to je izum međunarodne zajednice na mirovnoj konferenciji u Hagu kada je Badenterova komisija”, naveo je lider SDA Sandžaka podsjetivši da je tadašnji stav Badenterove komiisje bio da se manjinama koje ostanu van granica svoje zemlje, skoncetrisane na jednom prostoru kao što je Sandžak, obezbjedi specijalni status u okviru UN-a.

Ugljanin je izrazio očekivanje “da ćemo ovih dana da budemo načisto po tom pitanju”.

Prema riječima Ugljanina velikosrpski nacionallizam je najviše zlo koje je zahvatilo Balkan, a da bi se toga oslobodili to pravo treba da uradi normalan srpski narod i omladina koja nije opterećen nacionalistički.

“Treba da se oni u Beogradu oslobode toga zla. Srpski nacionalizam polazi iz Beograda i ta epidemija koja je zahvatila katastrofalne posljedice, kao velike boginje, kuga, kolera. Vrijeme je da se žarište velikosrpskog nacionalizmatu u Beogradu ugasi i onda ćemo svi mirno živjeti na Balkanu”, zaključio je Ugljanin poručuju da međunarodna zajendnica treba da kaže ko je “investitor genocida nad Bošnjacima”.

Salkić boravi u višednevnu posjetu Sandžaku, a povodom obilježavanja 21. februara-Dana školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku.

On je sinoć posjetio opštinu Tutin, a ranije danas se susreo sa zvaničnicima Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), Grada Novog Pazara, te obišao lokalne ustanove i znamenitosti Novog Pazara.

Povezane vijesti