Aktuelno Kultura Muzika Novi Pazar Sandžak

Sandžačke sevdalinke uz klavir pravi potez za kulturu (FOTO/VIDEO)

Najpoznatiji umjetnici klasične muzike iz Novog Pazara, pijanista Adem Mehmedović i solistkinja operskih arija Mubera Madžović Škrijelj, pripremaju izdanje CD-a sa najpopularnijim sevdalinkama u Sandžaku.

Projekat sprovodi Muzej “Ras” u Novom Pazaru uz podršku Minsitarstva kulture i informisanja Srbije i Bošnjačko nacionalnog vijeće (BNV).

Cilj je da se, kako kažu autori, ovaj jedinstveni oblik umjetničkog izražavanja, uglavnom sandžačkih, ali i sevdalinki iz Bosne, podigne na viši nivo.

Najava izvanrednog projekta Muzeja. Danas su malo vježbali pa sam uhvatio jednu lijepu sevdalinku.Naši izvanredni umjetnici, Mubera Madzovic Skrijelj, Adem Mehmedović i Novopazarski muzej.Uživajte…

Gepostet von Fuad Baćićanin am Montag, 26. August 2019

Adem Mehmedović je za Snews rekao da u muzeju Ras i studiju provode i do devet sati dnevno pripremajući ovaj muzički i kulturni projekat.

“Sa solo pjevačicom Muberom smo se fokusirali da to bude pravi potez za kulturu našeg grada. Kod ovog projekta sam, kao pijanista duboko u klasičnoj muzici, na sevdalinci ispunio neke komponente. Sevdalinka jeste sama po sebe uzvišena forma, što se tiče poetike i same ideje. Jako su izražene emocije. Muzika, ritam i harmonija treba sve to da prati. Na odličan način sve to pratimo i teks koji je genijalan.

Adem Mehmedović, profesionalni pijanista i najpoznatiji umjetnik klasične muzike iz Novog Pazara

Dodaje da ta cijela forma krasi naš narod i da jedva čeka da izađe CD sa kojim će biti izdat i notni zapis za klavir i vokal.

Mehmedović je najavio i skoru promociju i koncerte sandžačkih sevdalinki.

“Održaćemo koncerrte u raznim gradovima, a pripremamo i video spot. Snimaćemo spot u prirodi kao i namjestima gdje se nalaze znamenitosti Novog Pazara kako bi na taj način promovisali naš grad”, kazao je najpoznatiji pijanista iz Novog Pazar.

Mubera Madžović Škrijelj,  prva solistkinja operskih arija iz Novog Pazara

Na CD-u će se naći sevdalinke “Ah što ćemo ljubav kriti”, “Kraj tanana šadrvana”, “Zaplakala Šećer Đula, “Ko se ono brijegom šeće”, “Moj dilbere”, Pogledaj me Anadolko”…

Gradski muzej “Ras” u Novom Pazaru sprovodi projekat “Sakupljanje sandžačkih sevdalinki i njihova interpretacija” kako bi se na ovaj način pjesme koje su se decenijama njegovale i pevale na prostoru Sandžaka sačuvale od zaborava.

Povezane vijesti