Aktuelno Društvo Sandžak

Sandžački muftija Halitović: Osnovna poruka za muslimane Sandžaka u ramazanu je ujedinjenje

Sandžački muftija Senad ef. Halitović je u ramazanskoj čestitki istakao da osnovna poruka za nas muslimane Sandžaka u ovom mubarek mjesecu treba da bude da težnja ka ujedinjenju safova i prevazilaženju svih prepreka koje, jer, kako je napomenuo, je to jedan od uslova primanja dobrih dijela.

“Draga braćo i sestre počašćeni smo sa ovom Allahovom blagodati i dovom Božijeg Poslanika a. s. kojom je molio Uzvišenog Allaha dž. š. da mu dozvoli da dočeka mubarek mjesec Ramazan. Samim tim poruka te dove ‘… dozvoli nam da dočekamo Ramazan’, znači da je Allahova milost neizostavna u mjesecu Ramazanu za onoga koji je traži. Druga dova Poslanika a. s. jeste kada je govorio ‘Amin’, na riječi Džibrila a. s. ‘Propao je i udaljen je od Allahove milosti onaj koji dočeka Ramazan, a ne bude mu oprošteno, odnosno ne bude stekao Allahovu milost u njemu’, naveo je muftija Halitović.

On je pozvao vjernike da “ne zaboravimo da u ovom mubarek mjesecu uputimo dove i spomenemo sve one koji su potlačeni, zlostavljani, gladni, obespravljeni, bolesni… da im Allah dž. š. olakša i da ih izvede iz te teške situacije”.

“Osnovna poruka za nas muslimane Sandžaka u ovom mubarek mjesecu treba da bude da težimo ka ujedinjenju safova, prevazilaženju svih prepreka koje postoje između nas, jer je to jedan od uslova primanja dobrih dijela”, stoji u ramazanskoj čestitki predsjendika Mešihat IZ-e Sandžaka Islamske zajednice Srbije i muftije sandžačkog Senada ef Halitovića.

“Molim Allaha dž. š. da olakša post i ibadete svim vjernicima u ovom mubarek mjesecu, da primi naša dobra djela i oprosti nam grijehe. Ramazan šerif mubarek olsun”, zaključio je u poruci.

Večeras je s akšama nastupio islamski sveti i najodabraniji mjesec ramazan. Ramazan 1440. h.g/2019. će trajati 29 dana, do 4. maja kada je prvi dan Ramazanskog bajrama. Post prvog dana u Novom Pazaru će trajati 16 sati i 38 minuta, počinje sufurom, sehurom ili imsakom u 03.16 sati, a prekida se iftarom u 19.54 sati, sa zalaskom sunca.

Povezane vijesti