Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Sandžak interesantan za strane tajne službe

Sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije povodom moguće obavještajne afere. (Foto: Predsjedništvo Srbije/Dimitrije Goll)

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je izjavio da su pripadnci austrijske, njemačke i bugarske službe u Sandžaku razgovarali o političkim rješenjima koja bi rušila integritet Srbije.

Vučić je sinoć, nakon zasjedanja Savjeta za nacionalnu bezjednost, u obraćanju javnosti kazao da je Srbija izložena obavještajnom radu mnogih zemalja i da to prelazi mjere pristojnosti.

On je naglasio da su vojni izaslanici, gdje god se pojave, u 90 posto slučajeva pripadnici vojno-obavještajnh službi, te da je pripadncima austrijske, nemačke i bugarske službe, nakon jedne posjete Sandžaku, onemogućen pristup iformacijama i događajima od značaja u Republici Srbiji.

“Neki se u našoj zemlji pojavljuju na teritoriji Raške oblasti ili Sandžaka u svojim uniformama gde razgovaraju, direktno, predstavljajući svoje vojno izaslanstvo političkim rešenjima koja bi rušila integritet Republike Srbije. Reakcija Republike Srbije je takođe bila izuzetno snažna i ta lica više neće imati pristup na bilo koji način, niti informacijama niti događajima od značaja u Republici Srbiji. Reč je o pripadncima austrijske, nemačke i bugarske službe”, izjavio je Vučić obraćajući se povodom špijunske afere u kojoj su učestvovali penzionisani potpukovnik Vojske Srbije i potpukovnik ruske obavještajne službe.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se obraća nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezjednost. (Foto: Predsjedništvo Srbije/Dimitrije Goll)

Srbijanski predsjednik je u narednm periodu najavio više akcija protiv pripadnika različitih obavještajnih agencija čije je djelovanje, kako je naveo, protiv Republike Srbije dokazano.

“Verujem da će u narednih nekoliko dana rezultatih oštrih, ozbiljnh i odgovornih akcija Repulike Srbije za svakog građanina Srbije uočljivi, bez obzira što će pojedine zemlje, posebno iz regiona, na to negativno da reaguju”, najavio je Vučić.

Podsjećamo da su 19. juna ove godine izaslanici odbrane Republike Austrije, Federalne Republike Njemačke i Republike Bugarske pukovnik Thomas Ahammer, potpukovnik Thomas Becker i pukovnik Milcho Ignatov posjetili su Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), ali kako se vidi na fotografjama nisu bili u uniformama.

Austrijski, njemački i bugarski vojni izaslanici prilikom posjete BNV-u.(Foto: BNV/arhiv)

Kako je tada saopšteno iz BNV-a važne diplomate u ime Vijeća primili su potpredsjednik Fuad Baćićanin, predsjednik Izvršnog odbora Hasim Mekić i sekretar VijećaMirza Hajdinović, koji su ih upoznali sa glavnim aktivnostima Vijeća i sa problemima Bošnjaka, kao i sa konkretnim prijedlozima Bošnjačkog nacionalnog vijeća za njihovo rješavanje.

“Diplomate su upoznate sa inicijativom Bošnjačkog nacionalnog vijeća za rješavanje statusa Bošnjaka i statusa Sandžaka, kojom je zatraženo uspostavljanje specijalnog statusa za regiju Sandžak kao modela za rješavanje statusa bošnjačkog naroda i statusa regije Sandžak i zamoljeni su da o svemu upoznaju svoje ambasade i vlade zemalja iz kojih dolaze”, navedeno je iz BNV-a.

U tom saopštenju se zaključuje da “specijalni status Sandžaka predstavlja efikasno rješenje političkih i teritorijalnih sporova između susjednih država i naroda na Balkanu”.

Povezane vijesti