Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak Sjenica Tutin

Sandžak: Održano općinsko takmičenje iz bosanskog jezika

U organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i osnovnih škola, u subotu, 6. aprila 2019. godine, su u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, održana općinska takmičenja iz bosanskoga jezika za učenike petog, šestog, sedmog i osmog razreda, za školsku 2018/2019. godinu.

Domaćin takmičenja u Novom Pazaru bila je Osnovna škola “Avdo Međedović“ u Novom Pazaru, u Sjenici Osnovna škola „Svetozar Marković“, a u Tutinu Osnovna škola „Rifat Burdžović Tršo“.

“Kao i ranijih godina takmičenje iz bosanskoga jezika imalo je za cilj da afirmiše najkvalitetnije rezultate u nastavi bosanskoga jezika, da podstakne učenike na sticanje trajnijih lingvističkih znanja o maternjem jeziku, kao i da razvije saznanje o značaju književnog jezika i jezičke kulture”, saopćeno je iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Rezultati sa općinskog takmičenja odredit će učenike koji će se takmičiti na Republičkom takmičenju.

Na takmičenju je učestvovalo ukupno 314 učenika petog, šestog, sedmog i osmog razreda i to iz Novog Pazara 180 učenika, Tutina 58 i Sjenice 76.

 

Republičko takmičenje iz bosanskog jezika i jezičke kulture će biti održano 26. maja 2019. godine, a njegov domaćin je Osnovna škola “Avdo Međedović“ u Novom Pazaru.

Povezane vijesti