Aktuelno Ekonomija Nauka i tehnologija

Saradnja dva univerziteta u cilju razvoja poljoprivrede i proizvodnje zdrave hrane na Pešterskoj visoravni

Saradanja dva univeziteta, započeta prije pet godina uspješno se razvija i njeni konkretni rezulati su vidljivi, zaključeno je danas tokom susret rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru (DUNP) prof. dr Miladin Kostić sa delegacijom Univerziteta „Mehmed Akif Ersoy“ iz Republike Turske, koju je predvodio rektor prof. dr Adem Korkmaz.

Kako je saopšteno iz Rektorata Državnog univerziteta u Novom Pazaru (DUNP) riječ je o realizaciji zajedničkih projekata u oblasti poljoprivrede, prehrambene tehnologije i zdrave hrane, koji se odnose na područje Pešterske visoravni i razvoj Departmana za biotehničke nauke u Sjenici.

Taj departman Državnog univerziteta u Novom Pazaru u svom sastavu ima studijske programe Agronimija i Prehrambena tehnologija i školuje stručne kadrove, izuzetno potrebne ovom kraju.

“Rektori Korkmaz i Kostić saglasili su se da je ostvarenje planiranih aktivnosti značajno zbog ogromnih poljoprivrednih potencijala Pešterske visoravni i perspektive, koju u ovom kraju, ima razvoj stočarstva i proizvodnja zdrave hrane”, navedeno je nakon daanašnjeg sastanka predstavnika dva univerziteta.

Prof. dr Adem Korkmaz istakao je da će u okviru zajedničkog projekta, u koji su uključene i lokalne samouprave Sjenice i Novog Pazara, biti obezbeđena najsavremenija laboratorijska oprema za ispitivanje kvaliteta mesa i mleka. Prema njegovim rečima očekuje se da će u tome pomoći Turska agencija za razvoj i koordinaciju „TIKA“.

Rektor Kostić je ocjenio da će savremene laboratorije biti od izuzetnog značaja za kvalitetno obrazovanje studenata i za naučno-istraživački rad nastavnog kadra. U isto vrijeme, računa se i na konkretan doprinos naučnih znanja razvoju poljoprivrede.

Rektor Univerziteta „Mehmed Akif Ersoy“ kazao je da ova visokoobrazovna ustanova ima odlične uslove za bavljenje naučno-istraživačkim radom, posebno u oblasti stočarstva i proizvodnje hrane i potencirao je ideju o razmeni studenata.

Foto: DUNP

Povezane vijesti