Aktuelno Crna Gora Društvo Sandžak Srbija

Saradnja policija Srbije i Crne Gore, očekuje se skora primjena sporazuma o stanovništvu u pograničnom pojasu između dvije zemlje

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić i potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručili su danas u Beogradu da je saradnja crnogorske i srpske policije na suzbijanju organizovanog kriminala kontinuirana i kvalitetna i da kriminalci nijesu i neće biti sigurni, ni u Crnoj Gori, ni u Srbiji. Ministri izrazili očekivanje da će ubrzo doći do implementacije Sorazuma o stanovništvu u pograničnim opštinama Crne Gore i Srbiji.

Kako navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore Nuhodžić je pohvalio saradnju kriminalističkih policija, kao i zajedničkih operativnih timova, koja je rezultirala lociranjem lica koja se međunarodno potražuju, presijecanjem kanala krijumčarenja narkotika i rasvjetljavanjem teških krivičnih djela.

„Svjedoci smo da kriminalne grupe djeluju ne poznajući granice, ne samo u našem regionu, već i širom svijeta. Zato je naš najbolji odgovor otvorena, efikasna i iskrena saradnja koja jasno govori da kriminalci nijesu i neće biti sigurni ni u Srbiji ni u Crnoj Gori i da će se naše države snažno suprotstaviti i obračunati sa organizovanim kriminalom“, istakao je ministar Nuhodžić.

On je podsjetio da je prošle godine potpisan sporazum koji će stanovništvu u pograničnim opštinama Crne Gore i Srbije olakšati kretanje i prelaženje granice, u cilju rješavanja njihovih svakodnevnih potreba.

– Mogućnost izgradnje zajedničkog graničnog prelaza u Boljarima

„Raduje me da je u završnoj fazi formiranje komisije koja se bavi ovom problematikom i da će vrlo brzo doći do implementacije ovog sporazuma“, rekao je Nuhodžić i dodao da je na sastanku dogovoreno da se razmotri mogućnost izgradnje zajedničkog graničnog prelaza u Boljarima, na auto-putu koji će biti značajna saobraćajnica između dvije države.

Ministar Nuhodžić se osvrnuo i na saradnju kroz zajedničke patrole tokom ljetnje turističke sezone i istakao da taj vid saradnje doprinosi povećanju sigurnosti turista iz Srbije koji dolaze i borave u Crnoj Gori.

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je kazao da je saradnja na polju borbe protiv organizovanog kriminala efikasna i da pripadnici kriminalističkih policija brzo razmjenjuju informacije koje su važne za otkrivanje krivičnih djela.

„Naš posao je zajednički. Imamo izuzetnu saradnju koja će se nastaviti i u budućnosti, jer hoćemo da kriminalci dobiju jasnu poruku da će policije izaći kao pobjednici u borbi protiv organizovanog kriminala“, istakao je Stefanović.

Prema njegovim riječima, kriminalci dvije države blisko sarađuju u organizaciji trgovine narkoticima i izvršenja drugih krivičnih djela , što zahtijeva još bližu saradnju naših policija.

„Dobro je što policije Srbije i Crne Gore jako brzo i efikasno otkrivaju krivična djela, razmjenjuju informacije, pronalaze dokaze i trude se da kriminalce pošalju u zatvor. I prethodnih nekoliko dana smo blisko sarađivali na otkrivanju kriminalaca koji su izvršili najteža krivična djela na teritoriji i Srbije i Crne Gore i nastavićemo da razmjenjujemo sve podatke koji mogu da dovedu do procesuiranja i rasvjetljavanja najtežih krivičnih djela“, istakao je Stefanović.

Govoreći o saradnji graničnih policija dvije zemlje, Stefanović je naveo da je sa kolegom Nuhodžićem razgovarao o proširenju kapaciteta graničnih prelaza, kako bi se građanima olakšao tranzit, ne samo tokom ljetnje sezone, već i tokom čitave godine.

„Cilj nam je i da zaustavimo šverc narkotika, robe, kao i prelazak lica koja su iz kriminogenog miljea“, rekao je ministar Stefanović koji se zahvalio ministru Nuhodžiću i pripadnicima crnogorske policije na izuzetnoj saradnji.

Na poziv potpredsjednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije Nebojše Stefanovića, ministar unutrašnjih poslova Crne Gore, Mevludin Nuhodžić, prisustvovao je Svečanoj akademiji povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije Republike Srbije, koja je održana juče u Sava centru.

Podsjećamo da je MUP Crne Gore krajem jula 2018. godine iznio detalje Sporazuma o pograničnom saobraćaju između dvije zemlje, ističući da će stanovništvo pograničnih opština Crne Gore i Srbije moći će da prelazi državnu granicu na 21 mjestu van službeno otvorenih prelaza.

– Sporazum za stanovništvo 244 naselja na području Sandžaka, u pograničnom pojasu Srbije i Crne Gore

Sporazum o pograničnom saobraćaju, koji su ranije potpisali ministri unutrašnjih poslova Crne Gore i Srbije, odnosi se na stanovništvo u pograničnim opštinama Crne Gore – Pljevlja, Bijelo Polje, Petnjica i Rožaje i Srbije – Priboj, Sjenica, Tutin i Novi Pazar.

Pograničnim područjem koje uključuje opštine u Crnoj Gori ima 131 naselje, a u Srbiji 113 naselja.

Uz važavajući dosadašnja iskustva i potrebe lokalnog stanovništva u pograničnim opštinama Sporazumom je definisano i 21 mjesto za prelaženje državne granice van službeno otvorenih graničnih prelaza.

“Posebna pažnja biće posvećena regulisanju režima pograničnog saobraćaja, kako bi se stanovništvu nastanjenom u pograničnim područjima obje države olakšalo kretanje i prelaženje zajedničke državne granice, u namjeri da razvijaju i unapređuju privrednu, obrazovnu, zdravstvenu, socijalnu, kulturnu, sportsku i druge vidove saradnje”, naveo je tada MUP Crne Gore.

Stanovništvu pograničnog područja obe države granične policije Crne Gore i Srbije izdavaće pograničnu propusnicu sa tačno navedenim mestom na kojem mogu prelaziti državnu granicu.

“Granične policije Crne Gore i Srbije kontrolisaće prelaske državne granice u skladu sa zaključenim Sporazumom i svaka eventualna zloupotreba podrazumeva oduzimanje pogranične propusnice, pa ovakav način prelaska ne predstavlja opasnost za preduzimanje nezakonitih aktivnosti na granici”, ističu u crnogorskom MUP-u.

Povezane vijesti