Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Sarajevo: Komisija ne može poništiti sudske presude o genocidu

Nakon što je Vlada Republike Srpske imenovala članove međunarodnih i nezavisnih tijela – Komisije za stradanje Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine i Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, od strane bošnjačkih zvaničnika i organizacija je upozoreno da pokušavaju negirati sudski dokazi o genocidu i zločinima počinjenim o Bosni i Hercegovini.

Potpredsjednik entiteta Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Ramiz Salkić upozorio je da Vlada RS-a formiranjem međunarodne komisije za Srebrenicu pokušava da negira sudski dokazane i utvrđene činjenice.

Ne postoji nijedna komisija koja može izbrisati ono što se desilo 1995. godine u Srebrenici, poručeno je iz Udruženja Majke Srebrenice.

–  SDA: Nikakva politička komisija ne može poništiti sudske presude o genocidu

Stranka demokratske akcije (SDA) osuđuje formiranje, kako se navodi, revizionističkih komisija Vlade RS-a, koje predstavlja još jedan u nizu pokušaja da se političkim utjecajem izmjeni istinu o genocidu i ratnim zločinima u Bosni i Hercegovini utvrđenih pravosnažnim presudama najviših međunarodnih sudova.

“Nikakva politička komisija ne može poništiti sudske presude. Nikakva komisija ne može promijeniti, niti dovesti u pitanje istinu o ratu u Bosni i Hercegovini koja je dokazana i pravno utemeljena i kvalificirana, niti može izbrisati odgovornost institucija entiteta RS i susjedne Srbije za počinjeni genocid i ratne zločine, utvrđenu presudama koje priznaje cijeli civilizirani svijet”, navode iz centrale SDA u Sarajevu i pozivaju zvaničnike bosanskohercegovačkog entiteta RS i susjedne Srbije da se, umjesto pokušaja revizije historije, konačno suoče sa istinom o počinjenom genocidu i zločinima širom Bosne i Hercegovine.

Kako zaključuju samo se time može omogućiti proces izgradnje normalnih odnosna i povjerenja između Bosne i Hercegovine i Srbije, a radi bolje i sigurnije budućnosti svih naroda.

Povezane vijesti