Aktuelno Bosna i Hercegovina Crna Gora Srbija

Sarajevo: Potpisan Protokol o određivanju tromeđne granične tačke između Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije

U Sarajevu je danas održana svečana ceremonija potpisivanja Protokola o određivanju tromeđne granične tačke između Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, čime je završena još jedna faza u demarkaciji granice između ovih zemalja.

Poslata dobra poruka da zemlje Zapadnog Balkana mogu samostalno rješavati granična pitanja sa susjedima, vlastitim pregovaračkim kapacitetima.

Protokol su potpisali ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore Dragan Pejanović i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Veljko Odalović.

Potpisnici Protokola saglasni su u ocjeni da je današnji događaj iskorak više za sve zemlje potpisnice u pravcu punopravnog članstva u Evropskoj uniji i jačanju prijateljskih odnosa između država potpisnica, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

“Potpisivanje protokola je zalog za buduće generacije država potpisnica, da se njihovi građani u skladu s međunarodnim pravom slobodno kreću, cijeneći mir kao vrhnusko dostignuće”, rekao je ministar Osmanović. Posebno je istakao značaj potpisivanja Protokola u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Predstavnici Crne Gore i Republike Srbije složili su se u ocjeni da je potpisani Protokol potvrda kvalitetnih odnosa te da se na ovaj način šalje još jedna poruka da zemlje zapadnog Balkana mogu samostalno rješavati sporove.

Zajednički je izražena zahvalnost nadležnim komisijima za granicu Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije koji su zajedničkim ekspertskim mjerenjem na terenu utvrdili položaj tromeđe, sačinili i usaglasili tekst Protokola o određivanju tromeđne granične tačke.

Tromeđna tačka nalazi se na mjestu zvanom Zelena Glava, odnosno između mjesta Pljevlja u Crnoj Gori, Priboj u Srbiji i Čajniče u Bosni i Hercegovini.

Povezane vijesti