Aktuelno Bosna i Hercegovina Politika

SDA odbila Dodikov ultimatum

SDA BiH je saopštila da ne prihvata ultimatum Milorada Dodika i Dragana Čovića, kojim traže usvajanje državnog zakona čija bi isključiva funkcija bilo uklanjanje stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Iz SDA je upućen poziv predstavnicima međunarodne zajednice da, kako je navedeno, ne nasjedaju na Dodikove ucjene u vezi sa Ustavnim sudom praćene lažnim obećanjima.

“Podsjećamo da je Dodik isti scenarij krize kreirao i 2009. godine, tražeći da se ne produži mandat za strane tužioce i sudije u bh. pravosuđu, a obećavajući zauzvrat deblokadu institucija i političku stabilnost. Jedini rezultat tadašnjeg popuštanja, koje je Dodik shvatio kao znak slabosti međunarodne zajednice, bila je još veća politička destabilizacija i permanentna kriza, koja se od 2009. do danas kontinuirano održava jednostranim potezima iz entiteta RS”, ističu iz SDA BiH i podsjećaju da jedluka da se povuku strani tužioci i sudije imala kobne posljedice za samo pravosuđe, koje je od nezavisnog i funkcionalnog stuba vlasti “postalo politički zavisno i korumpirano tijelo, koje je u očima građana i svim relevantnim analizama trenutno najveća prepreka pravnoj sigurnosti i razvoju bh. društva”.

Ukazuju da bi ponavljanje istog scenarija i u slučaju stranih sudija u Ustavnom sudu, umjesto političke stabilnosti i vladavine prava proizvelo bi još radikalniju političku nestabilnosti i pravni haos, i SDA to neće dopustiti.

“Jedina ispravna reakcija na novonastalu krizu jeste jedinstvena i odlučna poruka međunarodne zajednice Dodiku da ultimatumima neće dobiti ništa, te da će snositi teške posljedice, po principu individualne odgovornosti, ukoliko se odluči da jednostranim potezima nastavi proizvoditi krizu”, poručuju iz vodeće bošnjačke partije u Bosni i Hercegovini.

– Izetbegović: Ako treba ponovo kriza, ali Ustav i zakon će se poštovati

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović kazao je kako SDA neće popustiti pod pritiskom zvaničnika iz entiteta RS, koji su najavili blokadu rada državne vlasti do usvajanja zakona o Ustavnom sudu BiH koji bi podrazumijevao odlazak stranih sudija.

“Pokušali su da u entitetu RS uzurpiraju zemljište. Ustavni sud BiH je po našoj apelaciji to spriječio i sada se traži da mi oslabimo taj sud. Mi to nećemo uraditi”, poručio je Izetbegović.

Entitet RS, dodaje, pokušava uzeti ono što im odgovara iz Ustava BiH, kao sa švedskog stola, a ono što ne odgovara pokušavaju ignorisati ili ukloniti, sve s ciljem da bi se omogućila dominacija entiteta nad državom.

“Mi to nećemo dopustiti ni pod koju cijenu. Ako treba, ući će se ponovo u krizu, ali u ovoj državi poštovat će se Ustav BiH i vladavina zakona. Cijelu prošlu godinu smo izgubili u napadu na vladavinu zakona i nije prošlo. Jedino što je dobro iz čitave te krize je što su se na kraju morali ispoštovati zakoni” izjavio je Izetbegović.

Izetbegović smatra da predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović neće pratiti avanture predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika. Delegacije ove dvije stranke sastale su se juče u Istočnom Sarajevu.

Vidjet ćemo da li se varam. Mi ćemo braniti ustavno-pravni poredak BiH i vladavinu zakona. Bilo je kriza i sve krize su riješene, a oni koji proizvode krize ugrozit će i svoj narod i one koji glasaju za njih”, upozorio je predsjednik SDA.

Dodao je da će se takvim postupanjem BiH s vremenom pretvarati u zemlju staraca, jer će mladi ljudi odlaziti i niko neće imati da omogući penzije za stare ljude. Zbog toga se, smatra, ne smije omogućiti dominacije države nad entitetom.

“Nadam se reakciji međunarodne zajednice i Tužilaštva BiH. Imamo direktne udare na odluke Ustavnog suda BiH. Prije ili kasnije morat će početi raditi svoj posao”, rekao je Izetbegović.

Dodao je da u ovom momentu nije moguće usvojiti zakon u Ustavnom sudu BiH jer se, kako je kazao, od SDA traži da rasturi sud koji radi svoj posao i sprječava otimačinu zemlje. Poručio je i da se ne može dopustiti da se ultimatumima rješavaju stvari, ističući da se ni SDA ne sviđa što u BiH postoji entitetsko glasanje, kvote unutar kojih se moraju zadovoljiti Bošnjaci i tako dalje.

“Oni itekako snose krivicu što su išli niz dlaku i što su mislili da će se neko zaustaviti jer se s njim lijepo priča. Postoje zakoni koji nisu provođeni, kao i obaveze OHR-a. Vrijeme je da se trznu i budu odlučniji”, kazao je Izetbegović govoreći o ulozi međunarodne zajednice

Povezane vijesti