Aktuelno Izbori u Srbiji 2020. Politika Sandžak

SDA Sandžaka: Birači će glasati za Sandžak ili za veliku Srbiju

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin potvrdio ja danas da je glavni odbor te stranke jednoglasno donio odluku o izlasku SDA Sandžaka na izbore.

On je u obraćanju medijima poručio da SDA Sandžaka izlazi na izbore s ciljem da bi Bošnjaci u Sandžaku imali mogućnost izbora.

“Danas kada velikosrpski režim Aleksandra Vučića oduzima Bošnjacima pravo da slobodno žive, rade i misle, da slobodno biraju, mi smo odlučili da stanemo na put tome. Jedan od glavnih razloga našeg učešća jeste odlučnost da se suprotstavimo ovom velikosrpskom režimu i pokažemo da taj režim i njegovi izvršioci i podanici nemaju uporište u Sandžaku, o čemu građani Sandžaka treba da se izjasne na izborima”, izjavio je Ugljanin.

On je ocjenio da, kako je naveo, bez obzira na pritiske, ucjene i loše izborne uslove SDA Sandžaka neće dozvoliti da je neko bez borbe izbaci iz političkog života u Sandžaku.

“U Sandžaku na izvore izlaze samo dvije potpuno suprotstavljene opcije, SDA Sandžaka i Velikosrpska opcija”, podvukao je predsjednik SDA Sandžaka.

Prema njegovim riječima birači će se na predstojećim izborima opredjeljivati za Sandžak ili za veliku Srbiju, za Specijalni status (Sandžaka) ili Raški okrug, za slobodu ili poniženje.Program SDA Sandžaka je, kako je u kratkim crtama predočio Ugljanin, decentralizacija Srbije, specijalni status za Sandžak, evropske i NATO integracije,
tržišna rkonomija i konkurentna privreda. demokratija, vladavina prava, pravna sigurnost i društvo jednakost pred zakonom, društvo jednakih mogućnosti za sve.

Glavni Odbor SDA Sandžaka je na svojoj sjednici 11.marta razmatrao okolnosti i uslove u kojima se planiraju održati izbori zakazani za 26.april. Ta stranka je takođe, kako je rečeno, razmatrala i r azlozge za izlazak ili bojkot, sa aspekta Bošnjaka i sa aspekta SDA Sandžaka.

Povezane vijesti