Aktuelno Politika Sandžak

SDA Sandžaka: Bošnjaci su narod, autohton u Sandžaku

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je danas da svaka izjava da su Bošnjaci srpska manjina ide u kontekst nastavka genocidne politike nad Bošnjacima na Balkanu.

Komentarišići izjave srbijanskih ministara Ivice Dačića i Brane Ružića, da su Bošnjaci srpska manjina, Ugljanin je istakao da oni svojim izjavama nanose štetu Bošnjacima i da će sa njima biti prekinut svaki neposredni kontak dok to ne isprave preko medija.

“Ćutanjem nećemo više da odobravamo nastavak genocida nad Bonjacima Sandžaka. Diplomatama stalno pokušavaju da predstave da su Bošnjaci njihova manjina. Dok politički jastrebovi, Miloševićevi nasljednici, (Bošnjake) nazivaju srpskom manjinom s njima razgovora nema. Ovo ne govorim njima već predstavnicima EU, međunarodne zajednice i Bošnjacima da se malo probude i ne budu toliko inferiorni”, poručio je lider SDA Sandžaka.

On je ukazao da su “Bošnjaci starosjedelački narod na Balkanu, autohton u Sandžaku i svoj na svojoj zemlji”.

“Na idućim izborima će, nadam se, Evropska unija i međunarodna zajednica, a i neke normalne snage u Srbiji imati razumjevanja da građani Sandžaka konačno uspostave vlast na prostoru Sandžaka na kome su oni autohtoni, a da ne budu robovi velikosrpskih jastrebova iz Beograda”, rekao je Ugljanin na konferenciji za novinare.

On je, naglašavajući da je to doprinos SDA Sandžaka uspostavljanju pravednog i trajnog mira na Balkan, u obraćanju javnosti predstavio Platformu za rješavanje statusa bošnjačkog naroda i statusa historijske regije Sandžak u okviru reforme političkog sistema u procesu evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana.

Govoreći o učečšću SDA Sandžaka u pregovorima između vlasti i opozicije o izborima Ugljanin je poručio da je normalna stvar da će učestvovati na izborima ako prijedlozi SDA budu prihvaćeni, u suprotnom, kako je kazao, neće dozvoliti nikakvo dalje političko ili drugo nasilje na ovim prostorima.

“Potrudićemo da budu organizavani izbori na prostoru Sandžaka, kao jedinstvene političko-teritorijalne sredine. Ukoliko ne bude prihvaćeno otom-potom. Mi kao normalni ljudi, koji daju dobar prijedlog. očekuju da se to prihvati”, naveo je Ugljanin.

Povezane vijesti