Aktuelno Politika Sandžak

SDA Sandžaka danas obilježava 29. godišnjicu osnivanja i rada

Povodom obilježavanja 29 godina od osnivanja i rada Stranke demokratske akcije(SDA) Sandžaka danas, u nedjelju, 28. jula 2019. godine, sa početkom u 11:30 sati u hotelu Vrbak u Novom Pazaru će se održati Skupština SDA Sandžaka.

Na osnivačkoj skupštini na Gradskom stadionu u Novom Pazaru, 29. jula 1990. godine, uz prisustvo od preko 40.000 građana osnovana je Stranka demokratske akcije (SDA) Sanžaka, tada kao dio SDA za bivšu Jugoslaviju sa centralom u Sarajevu.

SDA Sandžaka se kao prva najveća politička organizacija u Sandžaku nakon Drugog svjetskog rata se od osnivanja bavila rješavanjem problema Bošnjaka, Sandžaka i čitavog društva.

Alija Izetbegović u obraćanju na najmasovnijem političkom skupu SDA u Novom Pazaru

Podsjećamo da je u Deklaraciji na Osnivačkoj skupštini SDA Sandžaka, prije 29 godina, zatražena, između ostalog, i kulturna autonomija za Sandžak i podržan tadašnji isti zahtjev za srpski narod u Hrvatskoj, te poručeno da “Srbija ne može jednima biti majka, a drugima maćeha”.

“Srbija jeste vaša domovina i treba da se ponašate prema njoj kao prema domovini, ali ona ne može za jedne biti majka, a za druge maćeha. Mada je ponekad znala biti maćeha. U historiji nema pravih i nepravih. pravde i nepravde, ima samo slabih i jakih. Budimo jaki”, poručio je tada predsjednik SDA Alija Izetbegović.

Na prvom i najmasovnijem skupu SDA Sandžaka za njenog predsjednika prije 29 godina izabran je Sulejman Ugaljanin, tada mladi specijalista stomatologije iz Novog Pazara, koji je i dalje na čelu stranke.

Zastava Stranke demokratske akcije iz 1990.

– Demokratija, identitet, ljudska prava, saradnja

Ugljanin je u prvim političkim porukama, pored osvrta na tadašnje stanje u društvu, poseban akcenat dao na demokratiju, ljudska prava, identitet i saradnju.

“Od danas ovaj narod ulazi u društvene tokove sa svojim imenom i svojim identiteom i svojim predstavnicima. Nismo mi neopredjeljeni, rođeni smo opredjeljeni nema više opredjeljivanja. Samo ćemo demokratskom akcijom ostvariti svoja prava. Demokratija mora pobjediti. Pozivam na saradnju sa svim narodima za univerazlno poštivanje senzibileta svakog čovjeka. Ljudi se uvijek rađaju slobodni i jednaki u svojim pravima. Društvene se razlike mogu temeljiti samo na opštoj koristi”, istakao je u svom prvom javnom obraćanju Ugljanin.

Stranka Demokratske Akcije Sandžaka je demokratska politička stranka bošnjačke nacionalne manjine u Republici Srbiji.

“Od svog osnivanja do danas Stranka demokratske akcije Sandžaka je u stalnoj težnji za jedinstvom Bošnjaka i u nastojanju da se Bošnjaci integrišu u sve društvene strukture sa svojim punim nacionalnim identitetom. Sudeći prema raspoloženju birača i rezultatima ostvarenim na izborima, SDA Sandžaka je i danas vodeća bošnjačka politička stranka Svojim aktivnim radom i učešćem u strukturama vlasti Stranka demokratske akcije Sandžaka je doprinijela približavanju Srbije Evropskoj uniji, što je jedan do programskih ciljeva Stranke. Dijalog, tolerancija, stabilnost i jedinstvo među Bošnjacima su nezamjenljiv model političkog djelovanja Stranke demokratske akcije Sandžaka”, navedeno je u jednoj od raniji čestitki povodom 29. jula, Dan Stranke demokratske akcije Sandžaka.

Prema svom programu SDA Sandžaka je, kako je to opisano, univerzalistička politička stranka čija se politička filozofija zasniva na Opštoj deklaraciji o pravima čovjeka Organizacije Ujedinjenih Nacija, koja umjesto averzije i antagonizma usvaja koncesiju i univerzalizam i umjesto konfrontacije usvaja uvažavanje, toleranciju i aktivnu životnu koegzistenciju sa svima bez obzira na vjeru, rasu, naciju i političko opredjeljenje.

SDA Sandžaka je bila okosnica za osnivanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka (BNVS) 1991. godine i sve do 2000. godine je bila na udaru režima Slobodana Miloševića i bezbjednosnih službi Srbije i Crne Gore. Predstavnici i članstvo je hapšeno i proganjano. Poznati su politički procesi u Novom Pazaru i Bijelom polju 1993. godine kada je više od polovine užeg rukovodstva stranke uhapšeno pod optužbom da su spremali otcjepljenje Sandžaka i oružanu pobunu, a lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je zbog sličnih optužbi politčki rad nastavio iz inostranstva. Udar režima na SDA Sandžaka se posebno odrazio na njen ogranak u Crnoj Gori i ona je pod tim imenom krajem devedesetih prestala da djeluje u toj državi.

SDA Sandžaka je od svog osnivanja stekla “status nacionalnog političkog pokreta”. Iz ove partije su mnogi otišli i formirali svoje stranke.

Tokom 29 godina djelovanja i rada SDA Sandžaka je učestvovala na svim nivoima vlasti i od prvih višestranačkih izbora imala svoje predstavnike u lokalnim, republičkim i saveznom parlamentu.

Jedan od rijetkih političkih lidera iz devedesetih koji se i danas zadržao na političkoj sceni u regionu je Suljeman Ugljanin koji punih 29 godina vodi SDA Sandžaka. Ugljanin od devedesetih ponavlja zahtjeve za autonomijom Sandžaka i ostvarivanje prava sandžačkih Bošnjaka.

Široj javnosti je manje poznato da je Sulejmanu Ugljaninu, kako je to opisano u knjizi “Dejtonska podmornica” od autora Erola Avdovića, 1996. godine omogućen povratak u Sandžak neformalnim dogovorom tokom pregovora u Daytonu, između Slobodana Miloševića i Alije Izetbegovića.

Povezane vijesti