Aktuelno Društvo Sandžak

SDA Sandžaka: Kazniti odgovorne za zločine nad Bošnjacima Sandžaka

Povodom 27 godina od zločina nad Bošnjacima u Sjeverinu SDA Sandžaka je zatražila hitnu lustraciju u srbijanskim snagama sigurnosti, te da se porodicama žrtava dodijeli status civilnih žrtva rata.

“Nažalost i danas, poslije 27 godina u Srbiji je prisutna politika državnih organa prema Bošnjacima iz 90-ih, u kojoj za Bošnjake ne važe osnovna ustavna načela, poput prava na život, slobodu i sigurnost, a da niko za to ne odgovara. SDA Sandžaka, kao bošnjačka parlamentarna stranka zahtjeva da se, pored kažnjavanja zločinaca, porodicama žrtava dodijeli status civilnih žrtava rata i status raseljenih lica. U tom smislu neophodna je hitna i neodložna lustracija kako bi se iz srpskih snaga bezbjednosti odstranili i kaznili odgovorni za ovaj i druge zločine počinjeni nad Bošnjacima Sandžaka”, saopštila je SDA ističući da ovaj zločin, kao i mnogi zločini nad Bošnjacima Sandžaka počinjeni od 1990. godine do danas nisu rasvijetljeni, a nalogodavci i svi počinioci nisu kažnjeni.

Iz SDA Sandžaka podsječaju da je 22. oktobra 1992. godine, 17 ljudi je nevino ubijeno samo zato što su bili pripadnici bošnjačke nacionalnosti.

Danas se navršava 27 godina od zločina nad Bošnjacima u Sjeverinu, državljana Srbije, koji su svirepo mučeni a potom ubijeni, kada su krenuli na posao iz Sjeverina u Priboj.

Povezane vijesti