Aktuelno Politika Sandžak

SDA Sandžaka na sastanku vlasti i opozicije u Beogradu: Da se Sandžak definiše kao jedna izborna jedinica iz koje se bira 20 narodnih poslanika

Predstavnici SDA Sandžaka su na sastanku između predstavnika vlasti i opozicije, koji je na temu izbornih uslova, održan na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu, zatražili da se Sandžak definiše kao jedna izborna jedinica iz koje se bira 20 narodnih poslanika, potvrđeno je za SNews.

SDA Sandžaka je, kako je nezvanično navedeno, tokom razgovora iza zatvorenih vrata podsjetila da je u cilju unaprjeđenja izbornog zakonodavstva, još 17. oktobra 2018. godine Skupštini Srbije predala prijedlog Zakona o dopuni zakona o izbornu narodnih poslanika kojim se za proglašenje izborne liste političkih stranaka nacionalnih manjina traži 1000 ovjerenih potpisa birača.

Prijedlog SDA Sandžaka bio je i promjena izbornog sistema i da se Sandžak definiše kao jedna izborna jedinica iz koje se bira 20 narodnih poslanika.

Oko ovih pitanja je došlo do rasprave između predstavnika Srpske napredne stranke (SNS), aktuelnok potpredsjednika Vlade Srbije i ministra unutrašnih poslova Nebojše Stefanovića i predstavnika SDA Sandžaka, generalnog sekretara te stranke, Ahmedija Škrijelja.

Organizatoori tog zatvorenog sastanka Fond za otvoreno društvo i Fakultet političkih nauka (FPN) u Beogradu najavili su da će nastaviti da organizuju sastanke predstavnika vlasti i opozicije o izborima, a da će teme narednih razgovora biti finansiranje kampanje, pristup medijima, birački spisak i izborna administracija, kao i obezbjeđivanje biračkog prava svim građanima.

U saopštenju koje su potpisali izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević i dekan FPN Dragan Simić navodi se da su na prvom, uvodnom okruglom stolu učesnicima ponuđene analize izbornog procesa sa problemima koje bi trebalo riješiti, uvažavajući princip da se izborni proces ne mijenja u izbornoj godini, prenijela je TV N1.

– Pokrenut inicijalni dijalog o izbornim pitanjima

Na sastanku je bilo razgovora o uspostavljanju okvira za dijalog o izborima u Srbiji 2020. godine vezanog za biračke spiskove, izbornu administraciju, finansiranje izborne kampanje, pristupa medijima i obezbjeđivanje biračkog prava.

Učesnicima je predstavljena analiza CRTE i CeSID izbornog sisrtema u celini sa mapiranim problemima izbornog procesa čije rješavanje je moguće u periodu prije održavanja narednih parlamentarnih i lokalnih izbora.

“Predstavnici Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) i Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) predstavili su svoje analize i predložili set pitanja u izbornom procesu koji mogu da se reše ili saniraju u kratkom roku (do sledećih izbora) kao i probleme koji zahtevaju velike sistemske zahvate i dolaze na dnevni red nakon održavanja narednih izbora”, navodi se u saopštenju, prenose danas beogradski mediji.

Naglašava se da su Fond za otvoreno društvo i FPN organizovali su na tom fakultetu sastanak predstavnika vlasti i opozicije na kojem je pokrenut inicijalni dijalog o izbornim pitanjima i da su ti okrugli stolovi su zamišljeni kao moderirane debate bez prisustva medija, uz primjenu Četam haus pravila koja predviđaju da učesnici debate ne saopštavaju javnosti sadržaj izjava ostalih učesnika.

U saopštenju se dodaje da su na učešće u dijalogu pozvani predstavnici relevantnih političkih stranaka, organizacije građanskog društva koje se bave izborima i stručnjaci s fakulteta i instituta koji se bave temom.

Organizator je naveo da je pozvao Nebojšu Stefanovića, Vladimira Đukanovića, Vladimira Orlića i Vladanku Malović iz Srpske napredne stranke, zatim predstavnike Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa i Mariniku Tepić, Zorana Lutovca iz Demokratske stranke, Miroslava Aleksića iz Narodne stranke, Aleksandra Ivanovića iz Socijaldemokratske stranke, Arisa Movsesijana iz Nove stranke i Nebojšu Zelenovića iz Zajedno za Srbiju.

Takođe su pozvani Kenan Hajdarević iz Liberalno-demokratske partije, Petar Miletić iz Pokreta slobodnih građana, Branimir Jovanović i Jasmina Karanac iz Socijademokratske partije Srbije, Tomislav Žigmanov iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Stefan Aksović iz Dveri, Ahmedin Škrijelj i Mirza Hajdinović iz SDA Sandžaka.

Sa FPN su pozvani Dragan Simić, Dejan Milenković, Milan Jovanović, Dušan Spasojević, Đorđe Pavićević, Dušan Pavlović i Ivan Stanojević, predstavnica Transparentnosti Srbije Zlata Đorđević, Bojan Klačar i Emilija Orestijević iz CeSID-a, predstavnica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, predstavnik CRTE Pavle Dimitrijević, Vladimir Đurić iz Instituta za uporedno pravo, kao i Violeta Beširević i Srđan Majstorović.

Povezane vijesti