Aktuelno Politika Regija Sandžak

SDA Sandžaka o susretu Ugljanina i Kurtija: Sandžak zaslužuje status evropske regije

SDA Sandžaka saopštila je danas da se predsjednik te stranke Sulejman Ugljanin susreo sa Albinom Kurtijem, predsjednikom Stranke Samoopredjeljenje (Vetendosje) Republike Kosovo i sa njim razgovarao o modalitetima regionalne dobrosusjedske saradnje.

Navedno je da je tokom tog susreta azmatrana aktuelnu političku situaciju u regionu sa aspekta evropskih i NATO integracija koje su objektivno preduslov za uspostavljanje stabilnog i trajnog mira, sigurnosti i saradnje na Balkanu.

Konstatovano je, dodaje se, da Republika Kosovo postiže dobre rezultate u primjeni evropskih vrijednosti u privatnom i društvenom životu na Kosovu.

“Izražena je zabrinutost zbog činjenice da status Sandžaka i status Bošnjaka još uvijek nije riješen, zbog netolerantnog odnosa srpskog nacionalističkog režima prema Bošnjacima Sandžaka.Aktuelni srpski nedemokratski režim u Beogradu predstavlja najveću prepreku za uspostavljanje evropskih standarda i primjeni evropskih vrijednosti na Balkanu”, stoji u saopštenju SDA Sandžaka povodom susreta Ugljanina sa Kurtijem koji je održan na Kosovu.

Zaključeno je da su, kako se navodi, Bošnjaci Sandžaka autohton evropski narod koji evropski živi, evropski misli i evropski radi, ima pravo na brži ekonomski razvoj i netreba biti taoc srpskog militantnog i nedemokratskog režima.

“U tom smislu Sandžak zaslužuje status evropske regije koja ima pravo na samostalan ekonomski i društveni razvoj”, poručeno je iz SDA Sandžak.

Povezane vijesti