Aktuelno Politika Sandžak

SDA Sandžaka očekuje razgovore sa SDP-om i ostalim strankama

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je danas da će SDA Sandžaka donijeti odluku o učešću na predstojećim izborima nakon razgovora sa drugim političkim strankama, ukoliko one pokažu interes da se usaglašavaju.

“Vidjet ćemo da li se viši benifit dobija ako se izađe na izbore ili se bojkotuju izbori. Ako jedna stranka bojkotuje izbore ide na ruku svim onim drugim režimskim strankama da dobiku većinu”, poručio je Ugljanin na konferenciji za novinare.

On je podvukao da je SDA Sandžaka ozbiljna stranka i da, “ako se osnuje još određen broj grupa građana, strančica da komadaju bošnjačko biračko tijelo, sve stranke učestvuju u uništenju svog političkog bića i budućnosti svih građana Sandžaka”.

Ugljanin je rekao da čeka da obave razgovor sa Sandžačkom demokratskom partijom (SDP), čiji je predsjednik Nihad Hasanović. ali i da očekuje da razgovara i sa drugim partijama, među kojima je i stranka Muamera Zukorlića.

“Ovih dana treba da razgovaramo sa svim političkim strankama u Sandžaku, Na principu uzajamnog uvažavanja i poštovanja dostojanstva ličnosti i pristojnim ulaskom u prostorije, a ne putem stampeda, može da se razgovara”, poručio je on.

Odgovarajući na novinarsko pitanje predsjednik SDA Sandžaka je predočio stav koji je ta stranka iznijela tokom razgovora sa predstvnicima EU prema kojem “Bošnjaci nemaju nikakve motive da izađu na ove izbore dok se u najmenj 15 tačaka ne stvore uslovi za manjinske narode za fer i slobodne izbore”.

“Još uvijek , od svih političkih stranaka u Sandžaku, očekujemo odgovor na javni poziv o prijedlogu Platforme za status Sandžaka i status Bošnjaka i još 16 tačaka za koje postoji maksimalna saglasnost svih Bošnjaka u cijelom svijetu. Do danas nismo dobili odgovor ni od jedne poltičke stranke”, zaključio je Ugljanin.

– Epidemija velikosrpskog nacionalizma štetna i za srpski narod

Ugljanin je ponovio stav da “velikosrpski nacionalizam predstavlja objektivnu opasnost za biološki opstanak Bošnjaka i poličku egzistenciju Bošnjaka”.

“To se u praksi pokazalo svih ovih protrklih 29 godina na prostoru bivše SFRJ. Velikosrpski nacionalisti, od predsjednika do portira, na svemu što je u ovoj zemlji daju prefiks srpski i postavlja se potanje šta su Bošnjaci ovdje, šta su drugi narodi, šta mi imamo u ovoj zemlji”, naveo je on.

Prema njegovim riječima “epidemija velikosrpskog nacionalizma” je ovih dana zahvatila i Crnu Goru i predstavlja realno veliku opasnost za mir, sigurnost i stabilnost u Crnoj Gori, te posebnu opasnost za bošnjački narod u Južnom Sandžaku.

“Inkubator velikosrpskog nacionallizma se nalazi u Beogradu. Svo zlo dolazi iz Beograda. Velikosrpski nacionalizam predstavlja direknu opasnost za biološki opstanak bošnjačkog naroda, a dugoročno predstavlja štetu i opasnost za sve buduće generacije, za sve normalne Srbe u svijetu”, rekao je Ugljanini saopštivši da je ovim pitanjima u protekla dva mjeseca razgovarao sa predstavnicima EU u Beogradu i istakao zahtjev za fer i slobodne izbore, da se Sandžak tretira kao posebna izborna jedinica i da se organizuju posebni izbori za organe Sandžaka.

Povezane vijesti