Aktuelno Politika Sandžak

SDA Sandžaka organizira protestnu šetnju: “1918. – godina okupacije”

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka pozvala je građane Sandžaka da u četrvtak učestvuju u mirnu protestnu šetnju, povodom, kako je navedeno, stogodišnjice od okupacije Sandžaka.

“Prvog decembra 2018. godine navršilo se 100 godina od formiranja Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca. Uspostavljenjem te državne tvorevine Sandžak je zvanično okupiran. Interesi historijske regije Sandžak, kao zasebnog političkog entiteta, izraženi kroz Sjeničku Rezoluciju iz avgusta 1917. godine, u potpunosti su ignorisani formiranjem Kraljevine SHS. Uključivanje Sandžaka u teritoriju Kraljevine SHS izvršeno je protivno volji i interesima građana Sandžaka”, navodi se u pozivu SDA Sandžaka.

Iz najstarije bošnjačke političke partije u Sandžaku ovim povodom je istaknuto kako je “građanima Sandžaka uskraćeno je pravo da neposredno ili preko svojih legitimnih predstavnika zaštite Sandžak, sebe i svoje interese”.

“Tim povodom, Stranka demokratske akcije Sandžaka organizuje mirnu protestnu šetnju u četvrtak 27. decembra 2018. godine sa početkom u 13 časova. Protestna šetnja polazi ispred prostorija Centrale SDA Sandžaka.Uvaženi građani Sandžaka, pridružite nam se da na miran, demokratski i civilizovan način izrazimo svoj stav prema zlu i nepravdi koja je nanijeta građanima Sandžaka”, stoji u zvaničnom pozivu građanima Sandžaka koji je dostavljen medijima.

Povezane vijesti