Aktuelno Politika Sandžak

SDA Sandžaka: Ostale lokalne samouprave u Sandžaku da stave na dnevni red Skupštine prijedlog odluke o nazivima ulica

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka pozdravila je usvajanje odluke o prijedlogu naziva ulica u Skupštini opštine Tutin i uputila zahtjev ostalim lokalniim samoupravama u Sandžaku da na dnevni red lokalnih skupština stave prijedlog ove odluke.

SDA Sandžaka je saopćila da je u cilju uspostavljanja jedinstvenog adresnog registra u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji sačinila projekat naziva ulica, trgova i naseljenih mjesta na prostoru Sandžaka.

Kako je navedeno prije stavljanja u proceduru za usvajanje, prijedlog projekta je dostavljen skupštinama lokalnih samouprava u Sandžaku sa ciljem da se svi građani upoznaju sa detaljima projekta.

Iz ove stranke podsjećaju da je Skupština opštine Tutin je prva sandžačka opština koja je stavila na dnevni red ovaj prijedlog odluke i, kako se ukazuje, tako omogućila svim svojim građanima da zajedno sa svojim legitimnim predstavnicima u lokalnom parlamentu uzmu aktivno učešće u donošenju odluke prije stavljanja u administrativnu proceduru.

“Nazivi ulica, trgova i naseljenih mjesta predstavljaju ličnu kartu svakog grada, čuvaju tragove historijskih okolnosti, civilizacijskih i kulturnih prožimanja, te govore o njenom aktuelnom političkom i strateškom opredjeljenju. SDA Sandžaka zahtjeva da i ostale lokalne samouprave u Sandžaku stave na dnevni red Skupštine prijedlog ove odluke i omoguće svim svojim građanima da se upoznaju sa suštinom ove odluke i učestvuju u njenom donošenju”, navedno je u saopštenju.

Podsjećamo da su odbornici SDA Sandžaka u srijedu napustili sjednicu lokalnog parlamenta Novog Pazara nakon što je na prijedlog odborničke grupe “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje”, a uz podršku odbornika Sandžačke demokratske partije (SDP) i Sandžačke narodne partije (SNP), koji čine skupštinsku većinu sa 24 od ukupno 47 odbornika, odbijeno da se u dnevni red,/ uvrsti Odluku o prijedlogu naziva i promjene naziva ulica, trgova i naseljenih mjesta na teritoriji Grada Novog Pazara.

Skupštinska većina sastavljena iz SDP-a, SNS-a i SNP-a je odbijanje tog prijedloga obrazložila s navodima da nije ispoštovana zakonska procedura.

Lokalni parlament Novog Pazara je glasovima 24 odbornika SDP-a, SNS-a i naprednjaka odbio da razmatra prijedlog o 767 novih naziva ulica, dok je Skupština opštine Tutin usvojila odluku o novih 799 naziva ulica i nasljenih mjesta na gradskom i seoskom području.

Povezane vijesti