Aktuelno Politika Sandžak Srbija

SDA Sandžaka pozvala na proteste

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin pozvao je danas građane Sandžaka da učestvuju na protestima koje će ta stranka uskoro organizirati. On je istakao da će ti protesti biti održani kako bi građani izrazili nezadovoljstvo sa stanjem u kojem se nalaze i odnosom države Srbije prema njima.

Ugljanin je na konferenciji za novinare rekao da će to biti još jedan pokušaj SDA Sandžaka da se otvori neka perspektiva za budućnost građana Sandžaka.

“Pozivamo građane Sandžaka da održe proteste u kojima će da se izjasne, iznesu zahtjev za rješavanje statusa Sandžaka i statusa bošnjačkog naroda koji nije riješen. To je naš cilj”, poručio je, dodavši da 28 godina nije moglo ništa da se ostvari kroz institucije sistema.

On je kazao da je SDA Sandžaka od početka održavanja građanskih protesta u Srbiji podržala te skupove ali je podsjetio da SDA Sandžaka godinama govori o urušenom državnom sistemu i “paralelnim državnim strukturama” u Srbiji.

“Nama je drago da su to konačno shvatili oni koji su birali Vučića i Šešelja i ostale ekstremiste. Na njima je da oni njih smijene, a naše je da mi u Sandžaku, kao jednoj okupiranoj zemlji, mi kao autohtoni građani, ilirski potomci, koji nismo došli niotkud, kažemo u kakvom društvu želimo da živimo”, poručio je Ugljanin naglasivši da ne žele da prave avanture veća da građani Sandžaka na osnuvu referendum iz 1991. godine imaju pravo da uređuju politički status, društveni položaj i ekonomski razvoj.

Prema riječima Ugljanin SDA Sandžaka je pokušala da sve nagomilane probleme riješi kroz državne institucije, on je šest godina bio ministar u Vladi Srbije, svi predstavnici SDA Sandžaka su iscrpjeli sve moguće mehanizme da se napravi jedan korak u poboljšanju sigurnosti i budućnosti Bošnjaka.

– Opasna poruka za Bošnjake

Govoreći u povodu 26. godišnjce od otmice i ubistva u Štrpcima Ugljanin je ocjeniio da u Srbiji ne postoji vladavina prava, pravna sigurnost i država ne funkcioniše, a učešćem svojih predstavnika u parlamentu Srbije se stvara kriva, prividna slika o postojanju neke demokratske institucije i skupštine.

“Srpske oružane snage su organizovano, uz pomoć policije i drugih državnih organa uhapsile, kidnapovale 18 Bošnjaka, jednig Hrvata i još jednog građanina čiji identitet nije poznat, mučili i svirepo ubili. Pored toga desili su se zločini u Kukurovićima, Sjeverinu i drugi zločini koji prvo nisu spriječeni, a onda do današnjeg dana nijesu rasvijetljeni i kažnjeni”, ukazao je lider SDA Sandžaka dodavši da je bošnjački naroda na posljednjim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće, kao svi evropski narodi pokazao zrelost i spremnost da sam odlučuje i uređuje društveni položaj i društvo u kojem živi.

Ugljanin je podvukao da će, kako je naveo, pozvati neku novu međunardonu zajednicu, Badenterovu komisiju, neku novu konfeernciju o ostatku Jugoslavije, da oni to uzmu u rješavanje.

“Daćemo mogućnost Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu i Bosni da oni uđu u utakmicu, ko više nudi građanima Sandžaka. Nećemo da pravimo nikakve avanture. Imamo pravo na osnovu referenduma da sami odlučujemo i uređujemo svoj politički status, položaj i ekonomski razvoj. Da ne dođemo u situaciju da nemamo ono što je zagaranovano univerzalnom Deklaracijom pravima čovjeka, kao što je ekonomski razvoj. U Srbiji, ljudi da bi dobili ekonomski razvoj moraju da se priključe nekoj vlasti”, zaključio je predsjednik SDA Sandžaka.

On je istakao da u Srbiji ne postoji pravna sigurnost i da država ne funkcioniše, a da osnovna ustavna načela kao što su pravo na život, sloboda, sigurnost nepovredivost doma i zaštita dostojanstva.

“Već 29 godina ti organi ne djeluju preventivno da spriječe zločine, a kada se dese zločini do danas niko ništa nije otkrio niti je kažnjen. To je opasna poruka za Bošnjake”, poručio je Ugljanin.

Cilj protesta je da, kako pojašnjava, građani kažu svoju volju i raspoloženje, da žele da stvore stabilne mehanizme, koristeći podršku Evropske unije i šire međunarodne zajednice, i demokartskih snaga u Srbiji, koji će garantovati budućim generacijama, djeci, onoj u vrtićima i koja još nisu rođena, da više nikada neće doživjeti ono što su doživjeli njhovi preci u Sandžaku, Bosni, Kravicama…

“Smatramo da više nije moguće ništa učiniti kroz institucije sistema”, izjavio je Ugljanin predočeći informacije da je novim prijemom policajaca u službu u Novom Pazaru pogoršana nacionalna struktura za Bošnjake.

Ugljanin je ponovio poziv međunarodnoj zajednici da se riješi status Sandžaka i položaj Bošnjaka jer kako je rekao “Bošnjacima u Srbiji nije priznat statusa naroda koji su ranije imali niti status Sandžaka kao nesamoupravne teritorije koja je već duže od sto godina pod okupacijom, neovlašćeno zaposjednuta od strane Srbije i Crne Gore”.

Povezane vijesti