Aktuelno Politika

SDA Sandžaka se od subote pridružuje građanskim protestima u Srbiji

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je da će ta stranka u Sandžaku organizirati protestne skupove u formi protestne šetnje i da u potpunosti podržava građanske proteste u Srbiji “Jedan od pet miliona”, u potpunosti prihvata Sporazum s narodom, kao i principe rada buduće ekspertske vlade.

Ugljanin je na konferenciji za medije saopćio da će se prva protestna šetnja pod nazivom “Za sigurnu budućnost”, održati se u subotu, 9 marta, u Novom Pazaru, sa početkom u 18 sati, kao i svake naredne subote.

“Pozivam sve građane da protestnom šetnjom izraze svoje neslaganje sa postojećim stanjem ali pokažu i odlučnost da se zajedno izborimo za bolji i sigurniji život dostojan čovjeka. SDA Sandžaka se od svog osnivanja konstantno bori protiv vjerskog šovinizma, nacional fašizma i socijal rasizma, prvenstveno oličenog u Miloševićevom režimu, a danas u naprenjačko-radikalskom Vučićevom režimu”, rekao je Ugljanin.

On je dodao da je Srbija nedemokratska država u kojoj nema slobode, ravnopravnosti i vladavine prava i da to zahtjeva politički odgovor i akciju.

Lider SDA Sandžaka je, govoreći o građanskim protestima u Srbiji, poručio da građani Sandžaka imaju mnogo više razloga za neslaganjem sa postojećim stanjem, posebno Bošnjaci zbog nerasvijetljenih ubistava i zločina.

Ugljanin je potvrdio da su primili poziv od strane organizatora građanskih protesta u Srbiji ali da obazrivo prate razvoj situacije.

“Mnogo puta smo ranije podržavali mnoge stvari, a danas idemo vrlo obazrivo kako ne bi izabrali nekog novog Vučića ili Šešelja. Pratimo raspoloženje građana, a ne političkih stranaka. Prihvatamo u potpunosti koncept nove vlade u dvanaest tačaka koja će biti frmirana nakon što se stvore uslovi za demokrtaske izbore i medije”, poručio je Ugljanin.

Prvi građanski protest “Jedan od pet miliona” zakazan je za narednu srijedu i u Prijepolju.

Protesti protiv aktuelnog režima u Srbiji počeli su 8. decembra, u Beogradu, pod nazivom “Stop krvavim košuljama” i proširili su se u više od 60 gradova.

Povezane vijesti